készültség

2018.10.27. 11:25

Veszélyes gáz a a levegőben: Szolnok külső védelmi tervét gyakorolták

Nyolc lakót, köztük több gyermeket kellett biztonságos helyre kísérni a Vegyiművek-lakótelepen, miután a Bige Holding Kft. üzeméből veszélyes, súlyosan egészségkárosító gáz került a levegőbe. Szerencsére azonban senkinek nem esett baja, már csak ezért sem, mert nem volt valós veszélyhelyzet, csupán Szolnok külső védelmi tervét gyakorolták.

Czakó Nóra

Fotó: Csabai István

Átfejtés közben hatvan százalékos óleum ömlött ki a szolnoki Bige Holding Kft. üzemében és kén-dioxid került a levegőbe. A mérések alapján a mérgező gáz mennyisége meghaladta az egészségre káros határt, ráadásul a szél a Vegyiművek-lakótelep felé fújta a gázfelhőt.

A szabadban tartózkodók nem tudtak hová menekülni, ezért a pincében található kijelölt gyülekezőhelyen találtak menedéket.

A pincébe menekült lakókat önkéntes fiatalok játszották el
Fotó: Csabai István

A helyszínre a tűzoltókon kívül hamarosan megérkeztek a mentőszolgálat és a polgárőrség munkatársai is.

A mentés kivitelezését rövid tervezés előzte meg
Fotó: Csabai István

Miután megmérték a sugárzást, a tűzoltók a mentősökhöz kísérték a lakókat, hogy megvizsgálják őket, nem szenvedtek-e valamilyen egészségkárosodást. „Vannak légzőszervi panaszai? Kapar a torka?” – hangzott el a mentősök szájából, majd előkerültek az orvosi műszerek is. Szerencsére azonban senkinek nem esett baja, így egy busszal mindenkit beszállítottak a városba, a már berendezett befogadóhelyre.

A mentőszolgálat munkatársai minden érintettet tüzetesen megvizsgáltak
Fotó: Csabai István

Eközben az üzemben a belső védelmi csoport és a tűzoltók megkezdték a kiömlött anyag lokalizálását, melynek eredményeként a ködfelhő feloszlott.

Szabó Zoltántól, a városi közterület-felügyelet osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy a gyakorlatot vezető katasztrófavédelem képviselője megfelelőre minősítette a gyakorlatot. A résztvevők ismerték a feladataikat, az irányítótörzs jól működött, a feltételezett veszélyt elhárították.

– A város területén több veszélyes anyaggal foglalkozó üzem is működik, így a gyáraknak belső védelmi tervet, az önkormányzatnak pedig külső védelmi tervet kell készíteni. Ez utóbbi komplex gyakorlatára került sor ezen a délelőtt, melyet egyébként négyévente kell megtartani – mondta hírportálunknak Szabó Zoltán.

– A gyakorlatok célja, hogy az érintettek felkészüljenek egy esetleges valós veszélyhelyzetre, pontosan tudják, mi a feladatuk és folyamatosan frissítsék az ismereteiket. A feltételezett baleset elhárításában a társszervek, vagyis a katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség és a mentőszolgálat is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában