Jászkunság

2019.05.13. 13:50

Veszélyesek is lehetnek a neten terjedő kihívások

Egyre több internetes kihívás üti fel a fejét napjainkban, melyek között akadnak szélsőségesek, sőt veszélyesek is. Újra terjed például a közösségi oldalakon az a játék, amelynek lényege, hogy akár napokra nyomtalanul el kell tűnni.

Czakó Nóra

Azok a gyerekek, akiket ezek a kihívások megérintenek, magányosak

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Sajnos nap mint nap tűnnek el tinédzserek, és a körözési adatbázisból az látszik, hogy a megyei hatóságok is számos körözést folytatnak gyerekek eltűnése miatt. Az elmúlt héten is nem egy fiatalnak veszett nyoma szűkebb hazánkban.

– Fontos kiemelni, hogy az elrendelt körözések száma nem azonos az eltűntek számával – hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság ­kommunikációs szolgálata. – A körözések magas számát ugyanis jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott, vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett kiskorúak száma eredményezi – világítottak rá.

Tetézve a bajt, egyre népszerűbbek a negyvennyolc és hetvenkét órás kihívás nevezetű őrült játékok is, amelyek arról szólnak, hogy napokra köddé kell válni.

Azok a gyerekek, akiket ezek a kihívások megérintenek, magányosak
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Kóródi Anikó szolnoki gyermekpszichológus szerint, ha valaki jó kapcsolatot ápol a szüleivel, az nem tűnik el nyomtalanul, hiszen nem akarja megbántani őket.

– Azok a gyerekek, akiket ezek a kihívások megfognak, megérintenek, nagyon magányosak. Leggyakrabban azért, mert hiányzik a szülő érzelmi elérhetősége a kapcsolatukból, holott ez nagyon fontos lenne – hangsúlyozta Kóródi Anikó.

– Amikor a szülő reggelente gyomorgörccsel megy be a munkahelyre, és este hullafáradtan érkezik haza, abban az esetben nem beszélhetünk arról a lelki állapotról, amelyben a szülő kész és nyitott a gyermekére hangolódni. Az a szülő, aki rászánja az üres időt arra, hogy estefelé a gyermeke szép lassan megtöltse a saját élményeivel, megadja azt a muníciót, amivel a gyermek elhiszi, hogy a nehéz helyzetek és az azt kísérő érzések kezelhetőek, rendezhetőek.

Ehhez sok odafigyelésre és hallgatni tudásra van szüksége a szülőnek, és nem utolsósorban olthatatlan kíváncsiságra gyermekének világai iránt – magyarázta a szakember, aki hozzátette, hogy a serdülőkorra jellemző az identitáskeresés, a leválás a szülői mintákról.

Ennek fontos része önmagunk határainak keresése, ami sokszor jár végletes fokozással. Például éjszakai kimaradások, mértéktelen ivás, vagy csak azért is másképp cselekszik, mint ahogyan a szülő kéri.

– Az ősi társadalmi hagyomány, az avatási rítusok, amelyek a felnőttkorba lépést előzik meg, a modern társadalmakban eltörlődtek, így egy serdülőnek semmiféle kapaszkodója nincs arra vonatkozóan, hogy hol tart a saját életfejlődésében. Ezekhez az avatási rítusokhoz ugyanis kapcsolódott egy konkrét és egyértelmű szabályrendszer arra vonatkozóan, hogy mik a kötelességek és a jogok. Ezt még ráadásul tetézzük is egy szabadelvű nevelési stílussal, aminek következtében még kevesebb kapaszkodót kapnak a mai gyermekek. –

– Sokszor ugyanis önállóan osztják be az idejüket, egyedül vannak otthon, mivel a szülők késő esti dolgoznak. A mai gyermek alapvető élménye így a lelki értelemben vett magányosság, a saját problémáival való egyedül maradás, és az ezt követő érzelmi lehangoltság, olykor depresszió.

– Ebbe a kapaszkodók nélküli világba, ahol a gyermeknek alapvető igénye, hogy önmagát próbára tegye, találnak bele ezek a kihívások. A mérték azáltal tűnik el, hogy nincs meg az az érzelmi támaszték, ami az önbántást kizárná. Hiányzik az érzelmi védőháló, ami burokként védelmet tudna adni a gyerekeknek – fejtette ki az okokat Kóródi Anikó.

Trendinek számít depressziósnak lenni

Kóródi Anikó tapasztalatai szerint az eltűnéses kihívások, vagy azok, amelyek szélsőséges mértékűek, és olykor öngyilkosságig hajtják a gyermekeket, mint például a Kék Bálna vagy Momo, nem annyira jellemzőek Magyarországon.

– Nálunk inkább a falcolás a divat, amikor a fiatalok pengével vagdossák meg magukat, de népszerű a depizés is, és persze a társaikról készített pornográf képek közzététele az interneten. Sajnos nem tisztelik a határokat, ráadásul manapság egy középiskolában trendinek számít az, ha valaki lelkileg depressziós vagy problémás – mondta Kóródi Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában