KISÚJSZÁLLÁS

2019.06.01. 14:26

Viktória brit királynőre emlékeztek születésnapján

A Móricz Zsigmond Református Kollégiumban nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek tanórákon kívüli oktatására, így például minden évben megünneplik a diákok II. Erzsébet brit királynő születésnapját egy hagyományos angol teapartival és egy, a brit királyi család eredeti dokumentumait bemutató kiállítással.

Daróczi Erzsébet

Sylvia Nagy Roper, az iskola amerikai lektora Viktória királynős ruhában.

Fotó: Daróczi Erzsébet

A napokban egy másik híres brit királynő, Viktória születésének kétszázadik évfordulójáról is megemlékeztek. A „Viktória-napon” az iskola könyvtárában egy gyönyörű herendiporcelán-kiállítást tekinthettek meg a látogatók. A porcelánok Mihály Árpád református kántor, Erdős Hanna cukrászvilágbajnok és Kovács Beáta tanárnő magángyűjteményéből kerültek ki.

Erdős Hanna bemutatta a diákoknak azt a cukorból készült teáskészletet, amellyel néhány éve aranyérmet nyert Luxemburgban. A brit királyi család majdnem két évszázada lelkes gyűjtője a híres magyar herendi porcelánnak. Ezt a szép hagyományt maga Viktória királynő kezdte el, amikor az 1851-es londoni világkiállításon vásárolt a Windsor-kastély számára egy Herendi készletet.

Sylvia Nagy Roper, az iskola amerikai lektora Viktória királynős ruhában.
Fotó: Daróczi Erzsébet

Az érdeklődők megcsodálhatták a cambridge-i hercegi pár eredeti esküvői tortájának egy darabját is herendi porcelánon tálalva, valamint számos eredeti levelet a brit királyi család tagjaitól.

Fotó: Daróczi Erzsébet

A móriczos diákok Subicz Zsuzsanna tanárnő vezetésével saját filmet is rendeztek, amelyben Charles Dickens Karácsonyi ének című művét dolgozták fel. Kiss Anita rajztanárnő diákjai pedig Viktória-portrékkal emlékeztek meg a brit királynőről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában