TÚRKEVE

2019.12.08. 15:30

Virágba borítják a köztereket a városszépítők

Különleges küldetésre vállalkozott egy helyiekből verbuválódott csapat. A Túrkevei Városszépítők Egyesülete már több évtizede működik a településen. A tagok nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint azt, hogy pompás növényekkel tegyék szebbé a környezetüket.

Szabó Lilla Laura

Szorgos kezek által szépülnek a város közterei és utcái. Hamarosan újabb padokat is kihelyeznek

Forrás: Beküldött fotók

Munkájuk nyomán utcák és terek borulnak virágba. Sőt! A városgondnoksággal együttműködve padokat helyeznek ki a közterületek, üzletek környékén, valamint a temetőkbe vezető utcákon és a temetőkben is. Így az idősebb lakosok leülhetnek pihenni, bármerre akadjon is dolguk.

– A kezdetekben volt olyan év, hogy ezerkétszáz tő rózsát ültettünk el városszerte – árulta el az egyesület egyik oszlopos tagja, Kaszanyi Ildikó. Később még további ezer növény talált otthonra munkájuk nyomán.

– Sajnos azonban a lelkesedés idővel alább hagyott, egyre kevesebben vettek részt a munkákban. De nem volt okunk panaszra, hiszen a feladatokat mindig elláttuk – mondta Kalmár Lászlóné Margó.

Szorgos kezek által szépülnek a város közterei és utcái. Hamarosan újabb padokat is kihelyeznek
Fotó: Beküldött fotók

– A rózsák ültetését nem hagytuk abba, próbáljuk a belváros utcáit szépíteni. November elején például a Kossuth Lajos utcán ültettünk. A legutóbbi területszépítésben huszonhárman vettek részt. A tagok kiemelték, jó érzés szembesülni azzal, hogy ekkora igény van a szépre. A városban árvácskáknak, valamint krizantémoknak szintén akadt hely a rendezett és virágzó Túrkevére vágyó lakosok jóvoltából. Az ültetésben iskolások, gyerekek, felnőttek dolgoznak együtt, ami közösségépítésnek sem utolsó.

– Nagyon jó hangulatban telnek ezek az alkalmak. Kint vagyunk a szabadban, együtt dolgozunk, és a végeredmény szemet gyönyörködtető! – mesélte mosolyogva Ildikó. A két tag említést tett arról, hogy manapság a közösségi média erejét is segítségül hívják.

– Nincs mese, az internet igen nagy úr. Ezért jó ötletnek gondoltuk, hogy meghirdetjük az ültetést a közösségi felületen. Gyorsan elterjedt a híre, sok új érdeklődő ragadt ásót, locsolót, és segített a kétszázötven tő rózsa elültetésében – fejtette ki Ildikó.

– Azt külön szeretném kiemelni, hogy az önkéntes tűzoltókra mindig számíthatunk, most sem volt másképpen. Ástak, pakoltak, locsoltak, az ő munkájukat szintén köszönjük! – részletezte Margó.

Az egyesület a jövőben további növényültetéseket szervez majd. Emellett újabb padok kihelyezését tervezik, ezek beszerzésén már dolgoznak. Majd az engedélyek után méltó helyet keresnek nekik, hogy a város lakói kényelmesen gyönyörködhessenek a közös munka eredményében.

A helyi önkéntes tűzoltók is segítenek a munkálatokban
Fotó: Beküldött fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában