BEREKFÜRDŐ

2019.08.10. 14:00

Visszaadja az életerőt, és energiával tölt fel

Elindult A megye 7 csodája elnevezésű szavazásunk, amelynek egyik jelöltje a berekfürdői gyógyvíz. Az 1920-as évek közepén valóságos „gyógyvízkereső-mozgalom” indult Karcagon.

Munkatársunktól

Minden évben tízezrek mártóznak meg a berekfürdői termálvízben

Fotó:

Az ügy érdekében megmozdult a város elöljárósága is, dr. Hajnal István polgármesterrel az élen. Csontos Imre kisgazdapárti képviselővel együtt keresték fel Pávai Vajna Ferencet, hogy fúrjon nekik hévízkutat. A híres geológus a Tatárülés nevű vas-

úti megálló közelében, a Berekben kezdett el kutakodni.

A fúrások 1928. január 24-én vezettek először sikerre, amikor is víz tört fel a mélyből. A gyors intézkedéseknek köszönhetően februárban már el is végeztették a vegyelemzést, ami kimutatta: a víz kalciumot, magnéziumot, ként, jódot és brómot tartalmaz, tehát a termálvíz sok ásványi anyagot hordoz.

Minden évben tízezrek mártóznak meg a berekfürdői termálvízben

A közel kétholdas tóra az első ideiglenes strandfürdőt Mándoki Imre hozta létre és ő is üzemeltette. 1928 májusában fából medenceféleséget építtetett, amit mindenki csak „fakosárnak” nevezett.

1929 tavaszán a környékbeliek valósággal megrohamozták a gyógyító erejű „csodaforrást”. Októberben megkezdték a második kút fúrásának előkészületeit, valamint egy tizenkét kilométer hosszú csatornát építettek a használt víz elvezetésére. 1930 februárjában nyolcszáz méteres mélységben ismét vizet találtak.

1935-ben a Pénzügyminisztérium Bányászati Osztálya készített szakértői véleményt a gyógyvízről, melyben kifejtették: a víz gyengén alkalikus, erősen konyhasós, jódos, brómos hévíz. Újabb kitörés 1974-ben történt, amikor is dr. Hajdu Lajos reumatológus szakorvos koordinálásával a bereki vizet elismert gyógyvízzé nyilvánították.

A gyógyászat most már szabad utat kapott. A gyógyvíz kiválóan alkalmas reumatikus eredetű fájdalmak csökkentésére, akut bőrgyógyászati panaszok kezelésére.

Alkalmas nőgyógyászati problémák orvoslására, sportsérülések és törések utókezelésére. Mindezek mellett dietetikailag kimutatottan ivókúrára is kiváló, csökkenti a savtúltengésből adódó gyomorégést, jódtartalma révén enyhíti a gyomorpanaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában