VIDEÓ+GALÉRIA

2019.06.12. 13:53

Vízirendőröktől tanultak a diákok Szolnokon

Több mint száz iskolás vett részt a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság által szervezett baleset-megelőzési napon kedden délelőtt, a Tisza partján. Az interaktív beszélgetések mellett kisfilmekből ismerték meg a diákok a fürdőzés és a vízi közlekedés szabályait. A gyerekek a halőröket és a tűzoltókat is kérdezhették a munkájuk részleteiről.

P. Pusztai Nóra

A részt vevő kisdiákok a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajóján szelhették a folyó habjait.

Fotó: Csabai István

A város több általános iskolájából, de még Nyársapátról is érkeztek diákok kedden délelőtt a Tiszához. Illés Gergely rendőr őrnagy, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője elmondta, hogy a baleset-megelőzési napot minden évben a tanév befejezése előtti időszakra szervezik azzal a céllal, hogy felkészítsék a gyerekeket a nyári szezonra.

A Jász-Nagykun Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Magyar Országos Horgász Szövetséggel, az Országos Mentőszolgálattal és a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen szervezett rendezvényen minden szakterület munkájába betekinthettek a diákok. A Halőri Szolgálat csónakjában ülve a horgászat szabályairól és a halakról tájékoztatták a gyerekeket.

– Kisfilmeket néztek, ezekkel megismerve a fürdőzés és hajózás szabályait, hogy kellő információ birtokában, biztonságban tudják eltölteni a szünidőt a vizek, valamint a vízpartok környékén – emelte ki Illés Gergely rendőr őrnagy. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője hozzátette, hogy a nyári időszakban különösen nagy probléma, hogy a gyermekek szülői felügyelet nélkül választják meg a fürdőhelyet, mely akár tragédiát is okozhat. Fontos ugyanis ismerni a víz mélységét és a talajt is az arra alkalmasnak ítélt területen.

A interaktív beszélgetéseken egyebek között hangsúlyozták, hogy senki ne ússza át a Tiszát, mert balesetveszélyes, ugyanis a hajózók a naptól csillogó vízfelületen nehezen veszik észre az úszó embert.

A részt vevő kisdiákok a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajóján szelhették a folyó habjait.
Fotó: Csabai István

A diákok közlekedéssel kapcsolatos feladatlapot is kitölthettek, a csoportok a vízirendészet szolgálati hajójával is utaztak. A gyerekek kipróbálták az úgynevezett „részegszemüveget”, mellyel egy akadálypályán kellett végigmenni.

– Amikor rajtam volt a szemüveg, kettőt láttam mindenből, nem tudtam, hogyan kerüljem ki a bóját, de nagyon tetszett. Kívülről látva a többieket, még vicces is – mondta a tízéves szolnoki Blanka.

A nap során az egyik legnagyobb népszerűsége a tűzoltóknak volt, akik a hőségben kellemes vízsugarakkal hűtötték a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában