Tiszafüred

2019.04.03. 11:26

Vízre rakták az első tiszai nyaralóhajókat

Hamarosan elérhetők lesznek az első nyaralóhajók a Tisza középső és felső folyásán. A program keretében húsz nyaralóhajót raknak vízre az elkövetkező hónapokban. Az első kettőt kedd délelőtt bocsátották vízre Füreden.

Ujvári László

A tavaly elindult nyaralóhajózási program új színt visz a hazai turizmusba, érintve a Tisza-tó térségét is. A Szabics-kikötőben bocsátották vízre az első nyaralóhajót Tiszafüreden.

Bárki kibérelheti, akinek kedve támad a vízen tölteni egy hetet. A foglalási rendszer szeptemberben élesedik, az első bérlők pedig 2020 májusában futhatnak ki a vízre.

– Örülünk neki, hogy már egy évvel az indulás után hajó van a vízen. Gyorsabban sikerült, mint vártuk. Különösen annak fényében, hogy mindenféle bürokratikus folyamaton át kellett mennünk, például a közbeszerzés rögös útján – mondta hírportálunknak Barát Gergely, a nyaralóhajózási program vezetője.

Mint megtudtuk, a program két részből áll: egyik a hajók beszerzése és a bérbeadási rendszer kiépítése, a másik számos kikötő építése Kiskörétől Tokajon át Dombrádig, majd Vásárosnaményig. Összesen húsz hajó érkezik Magyarországra, az első fele idén júniusig, a másik fele jövő májusig.

Az elképzelések szerint először egyhetes turnusokat indítanak. Később már hosszú hétvégékre és kéthetes utakra is elérhetők lesznek a nyaralóhajók. Két központi kikötő épül, egyik Kiskörén, a másik Tokajon. Előbbi kivitelezése már elkezdődött, éppen a kotrási munka zajlik.

A tervek szerint tíz hajó Kiskörén, tíz pedig Tokajban fog állomásozni, de a foglalások fényében változik majd az elosztás. Mindig a báziskikötőkön lesz az átadás, átvétel.

– Európában évtizedes hagyománya van az ilyenfajta programoknak – felelte kérdésünkre Környei Balázs, a program gazdasági vezetője. – A bérhajókat jogosítvány nélkül lehet vezetni, de előképzettség szükséges hozzá. Átadáskor egy körülbelül másfél-két órás képzésen kell részt venniük a bérlőknek – folytatta.

A hajók vezetése rendkívül egyszerű, maximum sebességük tíz-tizenkét kilométer óránként. A tizenöt méter hosszú, szűk négy méter széles nyaralóhajók mozgatását egy száz lóerős motor végzi.

Hat-, nyolc- és tízszemélyes hajókat bocsátanak vízre a következő időszakban. A megadott létszámon túl még két személy elhelyezésére van lehetőség, tehát összesen nyolc, tíz és tizenkét fős szállásnak tekinthető. Családok és baráti társaságok számára ideális kikapcsolódást jelent majd.

– A hajók üzemanyag- és szennyvízrendszere nem találkozik a folyó vizével – hangsúlyozta a szakember.

Eddig csupán két nyaralóhajó került vízre, ugyanakkor mindkettő Tiszafüreden, a Szabics-kikötőben. Legközelebb Kiskörén, a kikötő megépítése után lesz vízre bocsátás.

Az érdeklődők megtekinthetnek egy nyaralóhajót Budapest környékén, az M3-as autópálya mellett is, ami egy hangárban állomásozik. A következő időszakban, szinte havonta érkezik majd egy Franciaországból vásárolt hajó a Tisza-tóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában