JÁSZKUNSÁG

2019.12.09. 14:00

Zebrán ütötték el a gyalogosokat

Több gyalogosgázolás is történt megyénkben az elmúlt időszakban. Az egyik baleset halálos áldozatot is követelt, Szolnokon és Rákócziújfaluban pedig két gyermek is megsérült, egyikük életveszélyesen. Mindkettőt a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ütötték el.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A zebrán sodorta el egy autós azt a fiatal lányt, aki hétfőn Szolnokon, a Mártírok útján próbált átkelni. A gyalogos könnyű sérüléseket szenvedett. Ezt megelőzően a megyeszékhelyen és Rákócziújfaluban történt hasonló gázolás, amelyben gyermekek is megsérültek. Előbbi esetben egy anyukát ütöttek el a gyermekével együtt szintén egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Mindketten életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Rákócziújfaluban is a zebrán történt a baleset, ott a gyermek horzsolásokkal megúszta az esést.

November 28-án Tiszaföldvár külterületén, a 4628-as számú úton azonban halálos gázolásnál kellett intézkedniük a rendőröknek. Itt egy személygépkocsi vezetője ütött el egy gyalogost az úttesten, aki a helyszínen életét vesztette.

– Az őszi és téli hónapokban sajnálatos módon sok gyalogost ütnek el a közutakon – mondta hírportálunknak Kovács Ágnes megyei rendőrségi sajtószóvivő. – Ezek hátterében mindig emberi hiba áll, mint a gyorshajtás, elsőbbség meg nem adása és figyelmetlenség. Az ilyen jellegű balesetek szabálykövető magatartással és az emberi hibák kiküszöbölésével megelőzhetők lennének.

A téli időszakban a nappali világosság időtartama jelentősen lecsökken, valamint a hó és az ónos eső is megnehezítik a járműből való kilátást. A gyalogosok észlelését tovább nehezíti a csapadéktól csillogó útburkolat, a folyamatosan működő ablaktörlő, a jégtől kellően meg nem tisztított szélvédők, és azok párásodása. A szürke vagy sötét tónusú ruházat viselése is veszélyforrás lehet – magyarázta a szóvivő, aki hangsúlyozta, hogy a gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői. Ha elütik őket, szinte kivétel nélkül megsérülnek, ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk rájuk.

A Szolnoki Rendőrkapitányság kéri a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, hogy eleget tudjanak tenni elsőbbségadási kötelezettségüknek.

Csaknem négyszázhatvan személysérüléses baleset történt október végéig

A rendőrség honlapján található baleseti térkép szerint szep­tember 6. és november 5. között egy halálos és két súlyos sérüléses gyalogosgázolás történt megyénkben. Az előbbi szeptember 28-án Jászapátin, az utóbbi október 2-án Cibakházán és október 31-én Karcagon.

Jászapáti külterületén egy úttesten, tisztázatlan körülmények között sötét ruházatban tartózkodó férfit gázolt halálra egy személyautó. Karcagon pedig egy 39 éves férfi nem a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen akart áttérni a Madarasi út túloldalára, hanem váratlanul, körültekintés nélkül lépett az úttestre. Így nem vette észre a tőle balról érkező személygépkocsit, ami elütötte. A baleset következtében a helyi férfi súlyos sérülést szenvedett. Az alkoholszonda a járművezető esetében negatív, míg a gyalogos esetében pozitív eredményt mutatott.

Idén október végéig 459 személysérüléses baleset történt megyénkben, ebből 17 esetben volt a baleset okozója gyalogos.

A témához kapcsolódóan véleményt is írtunk, azt ide kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában