konfliktus

2018.04.19. 06:12

Kuba bírálja Kanadát

Kuba szerdán bírálta Kanadát, amiért az egészségkárosodástól tartva hazahívja Havannában akkreditált diplomatái családtagjait.

„Kuba kormánya tiszteletben tartja a kanadai döntést, de hiányolja annak indoklását. A legcsekélyebb magyarázat sincs azokra az egészségi problémákra, amelyekre a kanadai diplomaták panaszkodtak, és semmi jele annak, hogy kubai területen elkövetett támadás történt”

- áll a kubai külügyminisztérium közleményében.

Kuba ismét szorgalmazta, hogy mindkét ország orvosai osszák meg egymással a panaszokkal kapcsolatos információikat, és biztosította Kanadát, hogy továbbra is együttműködik vele a rejtély megfejtésében.

Az Egyesült Államokat követve Kanada kedden jelentette be, hogy hazahívja havannai diplomatái családtagjait rejtélyes agyi panaszok miatt. Az ott dolgozók és családtagjaik közül tíz panaszkodott fejfájásra, szédülésre, émelygésre. Ugyanilyen tünetekre panaszkodtak már 2016 őszén az Egyesült Államok kubai nagykövetségén dolgozók, őket szintén hazahívták. Az orvosok arra jutottak, hogy agykárosodást szenvedtek, és „akusztikus támadások”, vagyis hanghatáson alapuló szerkezetek betegítették meg őket.

Kuba mindig tagadta, hogy köze lenne a megbetegedésekhez. Washington az „akusztikus támadásokért” nem Kubát okolja, de az amerikai állampolgárok épségének és biztonságának garantálásáért a kubai hatóságokat tette felelőssé, és ezért tavaly októberben kiutasított 15 kubai diplomatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!