Nagy lépés

2017.07.18. 06:00

Okoslépcsőt fejlesztettek ki amerikai kutatók

Olyan, energiát újrahasznosító eszközt fejlesztettek ki két amerikai egyetem kutatói, amely a jövőben sokak számára megkönnyítheti majd a lépcsőzést.

A PLOS ONE című tudományos folyóiratban ismertetett eszköz külsőre olyan, mint egy hagyományos lépcső, ám a lépcsőfokok mindegyike rugókkal és nyomásérzékelővel van felszerelve. Amikor az ember lefelé jövet rálép az egyik fokra, az lassan süllyedni kezd, mígnem egy szintbe kerül az alatta lévővel, elraktározva az ember által termelt energiát. A lépcsőfok egészen addig ebben a helyzetben marad, amíg valaki rá nem lép a felette lévő fokra. Ekkor a lesüllyedt lépcsőfok – felhasználva a korábban elraktározott energiát – lassan emelkedni kezd, egy szintbe hozva az ember lábát a következő lépcsőfokkal. Az eszközt ráadásul már meglévő lépcsősorokra is rá lehet helyezni.

Karen Liu, a Georgiai Műszaki Egyetem munkatársának fejében azután született meg az okoslépcső gondolata, hogy látott egy bokapántot, amely képes elraktározni, majd később felhasználni az energiát. A kutató 72 éves édesanyja minden gond nélkül tud sétálni, ám a lépcsőzéssel meggyűlik a baja. Liu tudta, hogy az anyja nem fog felvenni speciális cipőt csak azért, hogy lépcsőt másszon, ezért úgy döntött, hogy csinál egy olyan lépcsőt, amely a bokapánt elvén működik.

A segítségre szoruló emberek rendelkezésére álló jelenlegi megoldások elég drágák. A lifteket és lépcsőfelvonókat gyakran nem lehet beszerelni az otthonokba

- mondta Liu, aki az Emory Egyetem munkatársaival dolgozott együtt a projekten.

A kutatópáros szerint a fejlesztésük a várandós nők, vagy a műtét után lábadozó páciensek, egyszóval olyan emberek számára lehet hasznos, akiknek csak átmenetileg van szükségük segítségre a lépcsőzéshez, és nem kell véglegesen átalakítani az otthonukat.

Címkék#találmány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!