Már kilenc halott

2017.07.24. 07:35

Már hétfőn vádat emelnek a texasi csempészkamion sofőrje ellen

Vasárnap estére kilencre nőtt a halálos áldozatok száma a texasi San Antonióban talált, illegális bevándorlókat csempésző kamion drámájában. A hatóságok bejelentették, hogy már hétfőn vádat emelnek a kamion sofőrje ellen, akit a rendőrség vasárnap délután letartóztatott: a 60 éves floridai James Matthew Bradleyt embercsempészéssel gyanúsítják.

San Antonio, 2017. július 23. Rendõrök 2017. július 23-án a texasi San Antonio Walmart áruházának parkolójában, ahol 38 illegális bevándorlót találtak egy kamion (a háttérben) rakterében. Az utasok közül nyolc halott volt, húsz válságos vagy igen súlyos állapotban volt a megtalálásakor. (MTI/AP/Eric Gay)

A halálos áldozatok valamennyien húszas-harmincas éveikben járó férfiak. A raktérből kimenekített további húsz ember, akiket kiszáradással a környék kórházaiba szállítottak, változatlanul válságos állapotban vannak.

A rendőrség elmondta, hogy a sofőr nélküli teherautóra egy áruház parkolójában találtak rá vasárnap kora reggel. Az egyik eladó szólt a rendőröknek, miután a kamionból egy férfinak sikerült kiszabadulnia, és bement az áruházba vizet kérni. A szellőzés nélküli, forró járműben összesen 39 illegális bevándorlót találtak, köztük két 15 éves kamaszt. Nyolcan akkor már halottak voltak, a kilencedik áldozat a kórházban hunyt el, az áldozatok és a túlélők valószínűleg valamennyien mexikóiak.

San Antonio 230-240 kilométernyire fekszik a mexikói határtól, a térséget embercsempészek és kábítószerkereskedők uralják, a külföldi turisták figyelmét a hatóságok külön felhívják arra, hogy veszélyes övezetbe tartanak.

William McManus rendőrfőnök „szörnyűséges tragédiának” nevezte a történteket, és elmondta, hogy a vizsgálatba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium is. Szavai szerint az áruház térfigyelő kamerája rögzítette, ahogy autók érkeztek gyors egymásutánban, és a kamionban maradt túlélők közül sokakat elszállítottak. Néhányan a közeli erdőbe futottak, őket helikopterekkel keresik.

Az ameriaki határvédelmi szervek csupán júliusban négy kamiont foglaltak le, valamennyiben illegális bevándorlókat szállítottak. Az egyikben 72 ember volt összezsúfolva, és esélyük sem lett volna volt rá, hogy élve kiszabaduljanak a raktérből. Mexikóiak, ecuadoriak, guatemalaiak, salvadoriak voltak. Legutóbb 2003-ban fordult elő egy egész Amerikát megrázó tragédia Texasban: akkor 70 embert találtak egy a mexikói határtól Houstonba tartó kamion rakterébe zsúfolva, közülük 19-et holtan. Büntetőperének tárgyalásán a kamion sofőrje elmondta: hallotta, hogy a raktérből kiáltoztak és életükért könyörögtek az emberek, de ő visszautasította szabadon engedésüket. A sofőrt 34 évi börtönbüntetésre ítélték.

(Borítókép: MTI/AP/Eric Gay)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!