Afganisztán (Frissítve!)

2017.07.24. 08:07

Öngyilkos merénylet történt egy vezető politikus házánál Kabulban

Legalább 35 ember meghalt, további 30-40 pedig megsebesült hétfőn egy kabuli robbantásos merényletben, amelyet az afgán kormány egy politikusának házánál követtek el az afgán főváros nyugati részében – közölte Nadzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője.

Kabul, 2017. július 24. Afgán férfiak nézik a pusztítás nyomait egy öngyilkos merénylet helyszínén, a fõváros, Kabul nyugati városrészében 2017. július 24-én. A detonáció legkevesebb 24 embert megölt, és 42-t megsebesített. A támadás célpontja Mohammad Mohakiknak, Abdulla Abdulla kormányfõ helyettesének a háza volt. (MTI/AP/Maszúd Hoszaini)

A merényletet egy szemtanú szerint kora reggel hajtották végre, feltehetően egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsival, és a támadás célpontja Mohammad Mohakiknak, Abdulla Abdulla kormányfő helyettesének a háza volt. A helyszínre sietett több mentőautó és civil gépkocsi is, hogy az áldozatokat a közeli kórházakba szállítsák – jelentette előzőleg a Hszinhua kínai hírügynökség.

Mohammad Mohakik szóvivője a BBC brit közszolgálati média tudósítójának elmondta, hogy a politikus nem sebesült meg. Az AP amerikai hírügynökség szerint Mohakik mellett még számos, a hazara etnikumhoz tartozó ismert politikus lakik Kabul nyugati részében. A városrészt a közelmúltban jó néhány támadás érte, köztük az az öngyilkos merénylet, amelyben Ramazan Huszainzada síita muszlim hitszónokkal végeztek. Huszainzada szintén a hazara közösség egyik vezető politikusa volt.

A merénylet elkövetését a kormány ellen fegyveres harcot folytató, szélsőséges muzulmán tálibok vállalták magukra. A szervezet Twitter-üzenetében azt állította, hogy az afgán titkosszolgálatok tagjait szállító buszt támadták meg, akik közül 37-en meghaltak. Korábban már előfordult, hogy a felkelő csoportok, a tálibok, illetve az Iszlám dzsihadista szervezet minden alap nélkül magára vállalta terrorcselekmények elkövetését, de az is megtörtént, hogy elhatárolódtak egy sok halálos áldozattal járó támadástól.

(Borítóképünkön afgán férfiak nézik a pusztítás nyomait az öngyilkos merénylet helyszínén, Kabulban. Fotó: MTI/AP/Maszúd Hoszaini.)

Címkék#terror

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!