Kultúra

2007.10.29. 13:37

Szolnokon is ment a Koltai-féle gőzös

A szolnoki TISZApART Mozi adott helyet Koltai Róbert, Megy a gőzös című filmje bemutatójának. A rendezvényen részt vett Pindroch Csaba és Szabó Kimmel Tamás a film szereplői, valamint maga a rendező is.

Hutter Zsófi

Közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésnek lehettek szem- és fültanúi az érdeklődők a szolnoki Tisza Moziban pénteken, ott beszélgettünk a színész-rendezővel. Koltai Róbert hetedik filmjének Csongrádon volt az ősbemutatója, azóta több városban is bemutatták a filmet. Mint a rendező elmondta, eddig minden előadáson nagy volt az érdeklődés.

— Nemcsak Csongrádon, hanem Szegeden is teltházas vetítés zajlott. A pesti díszbemutató előtt október 13-án pedig Los Angelesben, az ottani magyar filmfesztiválon is játszották. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy családi film, hétvégén sokkal szívesebben nézik az emberek. Amikor arról kérdeztük, hogyan fogadta a közönség a filmet, először csak elmosolyodott.

Koltai Róbert által rendezett filmek 1990-2005:

Patika,

Sose halunk meg,

Szamba,

A miniszter félrelép,

Ámbár tanár úr,

Csocsó, avagy éljen május 1-je!

Világszám! - Dodó és Naftalin.

— A közönség vár a magyar filmekre, és úgy tűnik az enyémekre különösen. Ennek oka valószínűleg az, hogy eddig még nem okoztam csalódást. Hisz ezek a filmek nem tanítani akarnak, hanem történeteket mesélnek el, melyek szórakoztatják a közönséget. A rendező azt is hozzátette, hogy hiába fejezték be már egy éve a film forgatását, a vágó, az operatőr, a hangmérnök és a zeneszerzők még jó ideig dolgoztak rajta. — Az utómunkálatok legalább olyan fontosak, mint amikor a felvételek készülnek. Ezzel a filmmel különösen sok munka volt, de a közönség szeretete kárpótol a fáradtságért.

Ez a film is felkérésre készült, de mint megtudtuk, a rendező mindegyik művénél más az ihlet. Azt azonban nagyon fontosnak tartja, hogy figyelembe vegye a pillanatnyi érzéseket. Egy ilyen utólagos döntés volt az is, hogy Bodrogi Gyula lett a film narrátora. A népszerű Kossuth-díjas művész mondatai terelgetik a szereplőket és a történetet a végkifejlet felé, a művész úgy érzi, ez a döntése igen jót tett a filmnek. Koltai Róbert rendezőként mindig ugyanazokkal a színészekkel dolgozik, de ebben az alkotásban szakított ezzel a gyakorlattal. A fia, aki a mű producere, rengeteget segített neki abban, hogy most olyanokkal dolgozhasson együtt, akikkel eddig még soha nem forgatott. Gesztesi Károly, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Badár Sándor mind új nevek lesznek a stáblistán. A régiek közül csak Pogány Judit, Gáspár Sándor és ő maga maradtak.

Sose halunk meg,

Szamba,

A miniszter félrelép,

Ámbár tanár úr,

Csocsó, avagy éljen május 1-je!

Világszám! - Dodó és Naftalin. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!