Kultúra

2007.11.08. 13:01

Százmillió hiányzik a kultúra életben maradásához

A település vezetői számára sem világos még teljesen, hogy miből fogják fenntartani Jászdózsa új közösségi házát. Már így is negyvennégy milliós hitelt vettek fel az épület kivitelezésére, de legalább ennyi kellene még a berendezéshez és további tízmillió a működtetéshez.

Banka Csaba

Még az előző önkormányzat pályázata alapján nyert a település hetvenmillió forint támogatást egy új közösségi ház építésére. A kivitelezés költségeinek finanszírozására mindezen túl negyvennégy millió forintot vett fel, már a tavaly októberben megalakult képviselő-testület. Azzal, hogy a közbeszerzési eljárás alkalmával zöld utat adtak a beruházásnak kifejezték politikai szándékukat is arra, hogy szükségesnek érzik a helyi kultúra és közélet elsőszámú színteréül szolgáló fejlesztés megvalósítását. A gond viszont, hogy egyelőre nemigen tudják miből finanszírozzák az új létesítmény működtetését. A helyzetet még bonyolultabbá teszi, hogy az év elején a takarékossági intézkedések keretében hat - hét álláshelyet szüntettek meg a falu intézményeiben. Már az is kérdéses, hogy egyáltalán felvehetnek-e egy újabb alkalmazottat az elbocsátásokat követően?

— A művelődési ház kialakítása, az építkezésre felvett mintegy negyvennégy millió forint fejlesztési hitel törlesztése lényegében a teljes egészében kimeríti fejlesztési lehetőségeinket — mutatott rá Vajda Anna alpolgármester, majd hozzátette: — Ahhoz azonban, hogy normálisan működhessen a közösségi ház további fejlesztésre van szükség.
Az alpolgármestertől megtudjuk, hogy szükség van még színpadi- és a nyílászárókra szükséges függönyökre. Ki kell építeni a kommunikációs-, informatikai- vagy például a szellőzőberendezéseket. Ráadásul egy galéria kialakítására is — a hang és fénytechnikai berendezések elhelyezéséhez, irányításához — megoldást kell találni. Mindezek — számos kisebb beszerzéssel együtt — további mintegy negyven millió forintba kerülnének. — A jövő évi költségvetés tervezése még csak most kezdődik — mondja az alpolgármester —, a szándék meg van a működtetésre, de hogy erre honnan lesz pénz egyelőre még nem tudható.
A falubeliek általában támogatják a fejlesztést, de van aki fölösleges pénzkidobásnak véli. — Mivel kevés a szórakozási lehetőség a falu fiataljai számára, szerintem mindenképp jó, hogy létrejött a közösségi ház. Ha nehéz időszakban vagyunk is, áldozni kell a kultúrára — vélekedett Nagy Sándorné.

— A községnek szüksége volt a faluházra, áldozni kell erre a területre is. Ha jól tudom már az előző ciklusban elkezdték az előkészítést, jó hogy nem maradt abba az egész — állapította meg Vígh László. — Nincs szükség az egészre. Az embereknek úgy sincs pénze arra, hogy kifizessék a jegyek árát. Nem hiszem, hogy erre volt leginkább szükség a faluban — mondta határozottan Palik László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!