Kultúra

2008.04.10. 08:36

Karcagi szobrász gondol új arcot Madonnának

Kisújszálláson a Kálvin parkban vandál fiatalok pár éve megrongálták Papi Lajos szobrászművész Kun Madonna szobrát. A szobor fejét lerúgták, s bár a tetteseket a rendőrök elfogták, a szobor feje azóta sem került elő.

SZOLJON

A Kisújszállási Városvédő és - Szépítő Egyesület elhatározta, hogy a művész iránti tiszteletből és a lakosok régi kérését is teljesítve, idén helyreállíttatja a szobrot - tudtuk meg Nagy Lajostól, az egyesület alelnökétől. Az elmúlt időszakban a város lakosaitól is érkezett erre pénzadomány, így ebből és az egyesület költségvetéséből fedezik a szobor helyreállítását. A kőből készült, ülő Madonna mintegy másfél méter, talapzattal 2,3 méter magas. A városvédők megkeresték Karcagon Györfi Sándor Munkácsy- és Mednyánszky-díjas szobrászművészt, aki a helyi városvédő egyesület elnökeként maga is sokat tesz a kun értékek megmentéséért.

Ő vállalta, hogy az anyagköltségért elkészíti a szobor teljes rekonstrukcióját Papi Lajos szobrászművész iránti tiszteletből, hiszen ő maga is mentorának tekintette a neves szobrászt. A városvédők az áprilisi műemléki világnapon, 18-án (pénteken) 17 órakor avatják fel a Kálvin parkba visszaállított Papi Lajos szobrot és ekkor adják át a Kisújszállás érdekében végzett városvédő munkáért az egyesület által alapított Gaál Kálmán-díjat. Az avatási ünnepség előtt 16 órától a zenei könyvtárban dr. Kiss Kálmánné egyesületi tag mutatja be dr. Losonczi Miklós: A Nagykunság szobrásza Papi Lajos című könyvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!