Kultúra

2008.07.22. 13:26

Az országot járja a tekerőlantművész

A kunszentmártoni születésű Balla Tibor huszonhárom éve foglalkozik a népzene gyűjtésével, népszerűsítésével.

NG

A negyedik x-en túl, országos ismertséggel a háta mögött számos gyűjteményes hanghordozó megörökítette már Tibor játékát, legutóbb „Játszottam én” címmel. Az ötszörös Arany Páva és Vass Lajos-díjas népzenészként tekerőhangszer-játékával öregbíti a város hírnevét. A megyei és megyén túli népzenei rendezvények rendszeres fellépője tanárként is megállja a helyét, hiszen több tanítványa is arany minősítést nyert el országos versenyeken.
[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Balla Tibor
[/caption]
— Még 1982-ben kezdtem el zenélni, három évre pedig fellépni a tekerőmmel — avat be a kezdetekbe Balla Tibor. — Azóta ez az életem. Folyamatosan járok különböző rendezvényekre. Legalábbis oda, ahová elvisz a vonat, mivel autóm nincsen. Tavaly év végén jelent meg egy cd-m, amely a vártnál is sokan jobban fogy. Érdekes, hogy külföldi turisták is érdeklődnek utána — főleg az angolok —, mivel a tekerőlant hangja — szerintük — kísértetiesen hasonlít a skót dudáéhoz.

Tibor a kedvünkért egy rögtönzött bemutatóra is vállalkozik. Oda se néz mit csinál a keze, egyszerűen zsigerből ismeri már a zenét, amit játszik.
Korrigálja a dallamot, hangolja a tekerőt, hisz ez elengedhetetlen ennél a
hangszernél. Furcsa borzongás szalad végig az ember hátán, amint meghallja a régi taktusokat, amelyek ha egy pillanatra is de megidéznek egy elmúlt kort.

népzene gyűjtésével, népszerűsítésével. NG Balla Tibor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!