Kultúra

2008.10.10. 10:53

Szolnokon kezdődik a '48-as kiállítássorozat

Külföldről visszaszerzett kincseket is láthatunk majd a Damjanich János Múzeumban

Szathmáry István

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium egy nagyszabású kiállítássorozatot tervez 2009-ben, melynek első eseménye március 5-én, a szolnoki csata évfordulóján Szolnokon lesz.  Az 1848-as szabadságharc 160-ik évfordulójának emléket állító rendezvény előkészületei már most elkezdődtek, jelenleg a nagy mennyiségű kiállítandó anyag számbavétele történik.

A rendezvények egységes arculatát az Oktatási és Kulturális Minisztérium fogja kialakítani többek között együttes honlap, kiadványok, foglalkoztató füzet megjelentetésével. Amint azt dr. Horváth László megyei múzeumigazgató elmondta, a kiállítássorozat több szálon fut majd, a Szolnokon bemutatott relikviákkal a tervek szerint megismerkedne Kiskunfélegyháza, Zalaegerszeg és Székesfehérvár közönsége is.

A bemutatandó anyag gerincét néhány nagyobb hazai magángyűjtemény tárgyai, dokumentumai adják, melyek jelentős részét tulajdonosaik fáradságot, pénzt nem kímélve, külföldi árveréseken, műkereskedésekben visszavásárolva hoztak haza származási helyükre. A szabadságharc óta eltelt időben ugyanis szünet nélkül hurcolták külföldre, de itthon gyakran tudatosan pusztították is nemzeti történelmünk egyik legdicsőbb korszakának emlékeit. A mostani kiállítás a szabadságharcról történő megemlékezés mellett e nagy fontosságú nemzeti emlékek gyűjtőinek, megőrzőinek önzetlen küldetése előtt is fejet kíván hajtani.

Horváth László egyúttal szeretné felhívni a figyelmet a kiállítás kapcsán, hogy nagy szeretettel és érdeklődéssel várnák a múzeumba erre az időre a megye gyűjtőinek, a szabadságharc emlékeit őrző, akár egy-két darabot is birtokló magánembereinek tárgyait, iratait is. Ugyanis azt is szeretnék bemutatni, hogy szűkebb környezetünkben milyen emlékeket, tárgyi lenyomatot hagyott maga után történelmünk örökké emlékezetes eseménye, a forradalom és szabadságharc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!