Kultúra

2009.05.28. 11:47

Légi háború Jász-Nagykun-Szolnok vármegye fölött

Szolnok bombázásának 65. évfordulóján rendhagyó kiállítás nyílik június másodikán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban a II. világháború helyi és megyei eseményeinek emlékére.

P. A.

A tárlaton a levéltári kutatások legújabb eredményeit bemutató dokumentumokon kívül a Szolnoki Repülőmúzeum, a Damjanich János Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kölcsönadott tárgyak is helyet kapnak ? tudtuk meg Szikszai Mihály főlevéltárostól. A kiállításra kerülő dokumentumok közül a legérdekesebbek azok az iratok, fényképek és térképek, amelyek a harci cselekményekről és azok drámai következményeiről számolnak be. Ilyen például a Jászkiséren 1944. szeptember 18-án, délben történt bombatámadásról szóló főjegyzői irat is. Ez arról számol be, hogy egy feltehetően szovjet bombázó repülőgép a község belterülete felé haladó, 8-10 szekérből álló csoportot meglátva, legalább nyolc, egyenként 500 kilós bombát dobott le az egyébként kukoricát szállító kis szekérkaravánra. Az így keletkezett bombatölcsérek átmérője 10-12 méter, mélysége 3-5 méter volt. A támadásban egy gyermek meghalt, maga a kocsisor azonban sértetlen maradt. Az elmélyült levéltári kutatások mélyebb összefüggéseket is feltártak a légi háború résztvevőiről és sorsukról, ezeket a kutatási eredményeket is közzéteszik a most nyíló tárlaton. A nagyszabású helytörténeti kiállítás, bár a magyarországi II. világháborús eseményeknek csak néhány láncszemét mutatja be, méltán tarthat igényt országos érdeklődésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!