Kultúra

2010.11.05. 07:58

Eltűntették, majd megsemmisítették az emlékkaput

1940-ben a baróti és környékbeli mesteremberek készítettek egy székely kaput, melyet több helyen is felállítottak az Erdélybe bevonuló magyar csapatok fogadására.

DE

A kaput az alkotók, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzónak adományozták, és 1942. július 30-án Kenderesen, a kastély melletti gyümölcsöskert bejáratához állították fel. A kapu a II. világháborút követően Kunhegyesre került, ahol később megsemmisült.

Tavaly a Barót környéki mesterek felvetették, hogy mivel elődeik voltak az eredeti alkotói, vállalnák a kapu újbóli elkészítését. Ezzel megkeresték Kenderes város vezetését, valamint több határon túli és hagyományőrző szervezetet is. A nemzet székely kapujának a elkészítési és felállítási költségeit a Kárpát-medence magyarsága adta össze, kifejezve ezzel is az összetartozást.  

A kapu mára az adományokból elkészült, azt a Kenderesi Néprajzi Kiállítóterem mellett állítják fel. Mint Bodor Tamás idegenforgalmi szakmenedzsertől megtudtuk, az ünnepélyes avatás november 14-én 12 órakor lesz. Az ünnepség fővédnöke özv. Horthy Istvánné, gróf Edelsheim Gyulai Ilona, aki jelenlétével is megtiszteli az avatást. A szervezők a kapu újraállításával vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó emléke előtt is tisztelegnek.

 

Címkék#Kenderes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!