Kultúra

2012.04.04. 07:43

Nehéz anyagi helyzetben próbálják tartani a színvonalat

Mozgalmas programokkal, fesztiválokkal teli tavaszt teljesít a Jászság Népi Együttes, illetve utánpótlás csoportjai.

Szoljon.hu

Szűcs Gábor, az együttes művészeti vezetője elmondta, hogy a nehéz anyagi helyzetük ellenére sem szeretnének engedni abból a magas szakmai színvonalból, ami az együttest az elmúlt négy évtizedben is jellemezte.
Március elején részt vettek (utánpótlás csoportjaikkal együtt) a fővárosban megrendezett Néptáncantológián, amelyen évről évre, a megelőző esztendő legjobb koreográfiáit gyűjtik egy csokorba.

— Egy ilyen bemutató a fiatalok életében is óriási jelentőségű — mondta a vezető. — Hiszen telt házas közönség előtt az Operett Színházban mutathatták meg tudásukat.

Egy héttel ezelőtt szintén Budapesten mutatta be a felnőtt együttes Tiszta Szívből című produkcióját a Hagyományok Házában. A fővárosi premiert megelőzően ezt az összeállítást a jászberényiek tavaly a Csángó fesztivál díszelőadásán tekinthették meg. Ráadásul ez a hét vége sem múlt el fellépés nélkül, hiszen a Papp László Sportaránában megszervezett Országos Táncháztalálkozó szombati Martin gálaműsorában is fellépett az együttes, illetve Busai Norbert és Szűcs Gábor részt vesznek a programsor rendezésben is.

A művészeti vezető hozzátette, hogy a számos program ellenére is rendkívül nehéz a helyzetük. A város költségvetési lefaragásai miatt a népi együttes számára — a fenntartást biztosító összeghez képest — kétmillió forinttal kevesebbet szavaztak meg. Ennek megfelelően a csoportnak nem csak azért kell dolgoznia, hogy a szakmai munka színvonalát emelő kutatásokra, koreográfiákra sikerüljön támogatásokat szerezni, hanem arra is, hogy egyáltalán legyen pénz a működésre az év végén is. Nem véletlen, hogy az idén Tánccal a táncért címmel egy jótékonysági bált is szerveznek, illetve rengeteget tesznek azért, hogy támogatókat találjanak, pályázatokon eredménnyel szerepeljenek. Amennyiben ez nem sikerül — összességében mintegy négy-öt millió forint hiányzik — elképzelhető, hogy ősszel finanszírozási problémáik lesznek. Sőt, az sem lehetetlen, hogy elbocsátásokról kell dönteniük.
Jellemző a Jászság Népi Együttes tagjainak hozzáállására, hogy ennek tudatában még nagyobb erővel látnak a szakmai feladataikhoz. Szűcs Gábor már meg is kezdte együttműködve Mihályi Gáborral az Állami Népi Együttes művészeti vezetőjével, és az együttes szakmai munkatársaival Levél Kodály Zoltánnak című új produkciójuk összeállítását a zeneóriás születésének 130. és halálának 45. évfordulóján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!