Kultúra

2014.04.21. 08:28

A húsvéti szokásokkal ismerkedtek az óvodások

Címkék#Kenderes

– Érjük meg a húsvétot erőben, szerencsével, sok pénzzel, szép menyecskékkel! – ez volt a mottója a kenderesi Tarka-Barka Óvodában szerdán tartott roma húsvéti szokások napjának.

D. E.

Az előző héten egészségnap volt, ahol az egészséges életmód volt a téma. Most pedig a húsvéti roma szokásokat elevenítették fel.  
Minden csoportban a lányok az óvónénik és dajka nénik segítségével papírtojásokra virágokat ragasztottak, eközben a fiúk illatos locsolóvizet készítettek orgonából. Közben pedig locsolóverset is tanultak, hiszen a nap végén az orgonavízzel meglocsolták a lányokat, akik ezért zöld fűzfaággal megütögették őket, hogy egészségesek maradjanak.


A roma szokásokat minden évben felelevenítjük, hogy az óvodás gyerekek is megismerjék – mondta Balázsiné Hubai Ildikó megbízott intézményvezető. Az óvodaudvar járdáját húsvéti tojások, nyuszik, virágok lepték el, hiszen aszfaltrajzverseny is volt. Az udvaron húsvéti kaput állítottak, melyet pitypangkoszorúval díszítettek, majd A nap gyermekei című cigány népmesét hallgatták meg a gyerekek. A helyi néptánccsoportból három fiatal – Lukács Tamás, Krokavecz László és Hetrovicz Brigitta – cigány tánca is nagy siker volt. A romanap megvendégeléssel ért véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!