Kultúra

2015.05.29. 17:09

Balázs Péter a szolnoki színház világát képviseli a POSZT zsűrijében

A napokban hozták nyilvánosságra a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijének névsorát. Eszerint a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság is négy-négy tagot delegált. Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója is a zsűritagok között van.

Szoljon.hu

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság elnöksége abban egyezett meg, hogy a POSZT zsűrije nyolctagú lesz, a két szakmai tulajdonos négy-négy jelöltjéből áll, akiket a saját tagszervezetekkel egyeztetve, önállóan állítanak.
A zsűriben a következő jelöltek kaptak helyet: Balázs Péter színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, Blaskó Balázs igazgató-színművész- rendező, Keserü Katalin művészettörténész, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Nagy Viktória díszlet- és jelmeztervező, Venczel Vera színművész, Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója és Vörös Róbert dramaturg kapott helyet. A színész zsűri tagja lesz Felföldi Anikó, Mihályi Győző és Sipos Imre.


– Amikor az ember már annyi ideje dolgozik a színházi világban, mint én, akkor időről időre kap ilyen jellegű felkéréseket – kommentálta Balázs Péter a megtisztelő felkérést. – Többször előfordult, hogy darabválogatáskor, színészválogatáskor, szavalóversenyeken felkértek zsűritagnak, de ez nyilvánvalóan kiemelkedik. Az ember természetesen sosem lehet objektív, a szubjektum mindig felül kerekedik. Vonzódunk egy darabhoz vagy éppen az előadásmódja tetszik. Nyilván ugyanazokat az értékeket fogom képviselni, mint színházigazgatóként. Évek óta viszek egy teátrumot, amelynek határozott népszínházi jellege van, ami belőlem fakad, az én színészetemből, nézőpontomból, erkölcsiségből.


– Milyen várakozásokkal tekint a találkozó elé?
– Természetesen kíváncsi vagyok, ezért végtelenül örültem, hogy a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság delegál művészeket. Azért örülök ennek különösen, mert a tíz nap alatt egy év termését láthatjuk. Olyan darabokat, amelyekre a munkám mellett bizony csak hírből ismertem. Emellett megismerhetek egy csomó olyan fiatal művészt – színészeket, rendezőket, díszlet- és jelmeztervezőket – akiknek a munkáját most élőben látom. És remélhetőleg azt is megtudhatom, hogy milyen alapon válogatták össze ezeket a darabokat. Nyilván ez is szubjektív, hiszen az előválogatók személyes színházról való véleményük alapján döntenek. Egy romantikus alkat valószínűleg olyan darabokat válogat, amelyek klasszikus értelemben vett színházi formában jelennek meg, ugyanakkor aki alternatívabb dolgokat kedvelnek, azok olyanokat válogatnak össze. Mindemellett ez a seregszemle kitűnő ahhoz, hogy lássam, hol áll a mi színházunk, miben tudunk közösséget vállalni, mi lenne nekünk is jó és mi az, amiről azt gondolom, hogy ezt végképp nem szeretném szolnoki színpadon látni. Az, hogy én zsűritag vagyok a nyolc tagú testületben, azt jelenti, hogy egy nyolcadnyi véleménnyel veszek részt a döntésekben. Megnézünk egy-egy előadást, az ember jegyzetel a félsötétben, másnap pedig összeül a zsűri és mindenki elmondja a véleményét, aztán szavazunk.


– A Szigligeti Színház előadásai évek óta nem szerepelnek a beválogatott darabok között. Mit gondol, mi lehet ennek az oka?
– Bízom benne, arra is választ kapok, hogy a mi színházunkat nem válogatták be. Hiszen közel százezer ember nézi az előadásainkat és úgy tűnik, számukra ez a fajta színház a többségében kielégítő, elvégre a nézőtér tele van, ellentétben sok más teátrummal. Már csak a pályán eltöltött idő miatt is érdekel, de mint igazgató, kötelességem is kíváncsinak lenni. Bár minket nem hívtak az elmúlt években, soha nem vettem a bátorságot ahhoz, hogy tollat ragadjak, így követeljem, hogy részt vehessük a POSZT-on. Tudomásul vettük és végeztük tovább a munkánkat. Most, hogy meghívtak, nem konfrontánciót szeretnék sugározni a személyemmel, hanem egy közös gondolkodást, a véleményem olyan megnyilvánulási formáját, amely szintén a színházi világba tartozik. Nyilván nem lesz könnyű ez a tíz nap, az érzékenységre bizonyosan oda kell figyelni, hiszen lesznek akik demonstrálják, hogy részt vesznek ugyan a találkozón, de  nem vesznek részt a versenyben.


– Vannak előzetes elképzelései arról, hogy milyen darabokat lát majd?
– Lehet, hogy lesz olyan darab, amely teljesen hasonló a mi színházfelfogásunkhoz, ám éppen nem sikerült olyan jól. És lehet, hogy egy szokatlan formában megjelenő előadás pedig nagyszerű lesz. Tehát éppen a színességet, a színpad sokszínűségének bemutatását várom. Az lenne a baj, ha csak egyforma dolgok lennének. Kíváncsi vagyok, hogy a tíz nap alatt milyen előadásokat látok, abból mit tanulhatok és milyen véleményt szűrhetek le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!