Kultúra

2016.01.19. 06:15

Egyre szigorodik a büntetés, járőröznek az erdőkben

Lassan kiszorulnak a fatolvajok a Tisza-tó körüli erdőkből. Egyre fokozottabb ellenőrzés hiúsítja meg az „ingyentüzelőhöz” való hozzájutást.

Szilvási Zsuzsa

– Mondják meg, ugyan miből csináljak otthon meleget, az asszony min főzzön ebédet a családnak? – panaszkodik az alig huszonéves L. Aladár, akivel Tiszabura határában találkozunk. Kerékpáron tolja az összekötözött faágakat, s ahogy mondja, megengedték neki, hogy „összeszedje, ami lehullik”.

– Az utóbbi időben már egyre kevesebb lehetőségünk van rá, hogy tüzelőt szedjünk, mindenhonnan kiűznek bennünket. Munka nincs, pénz nincs, mivel fűtsek a gyerekekre? – teszi fel a kérdést a három gyerekes családapa, aztán gyorsan hátat fordít, mielőtt még faggatni kezdenénk, pontosan honnan gyűjtötte össze a „lehulló” fát.– Az utóbbi időben egyre inkább kiszorulnak a fatolvajok az erdőkből – magyarázza Menyhárt László polgárőr, aki Tiszabő térségében teljesít szolgálatot. – Az ártéri erdőkben a vízirendőrök járőröznek, de a belső területeken is sokkal jobban odafigyelnek az erdészek és rendőrök, így nem sok esélyük marad a gyűjtögetőknek.

A tározó másik oldalán is hasonló a helyzet. Sarud térségében például az utóbbi időben egyre kevesebb esetről érkezik hír.

– Egyelőre nem sok gondot okoznak a fatolvajok, de hát az igazi hideg még csak most jön – mondta Tilcsik István, a település polgármestere. – Sajnos a következő hetekben azért számítanunk kell ilyen esetekre, ráadásul sokan szervezetten, eladásra lopják a fát.

Ők azok, akik alaposan felszerelkezve indulnak egy ilyen „útra”..
Utánfutós személyautóval vagy kisteherautóval érkeznek az erdőhöz, rövid idő alatt láncfűrésszel képesek akár egy egész fasort is kivágni. A vékonyabb ágakat, gallyakat hátrahagyják, majd gyorsan eltűnnek a helyszínről. Ezért aztán meglehetősen nehéz őket elkapni.

Milliós kárt okoznak

Igazán emlékezetes marad az az eset, amikor nemrégiben több tonnás, méteres átmérőjű fákat pusztítottak el vandál fatolvajok az ártéri erdőben Kőtelek és Nagykörű között. A Közép-tiszavidéki Tájvédelmi Körzethez tartozó területen a Tisza partján ritkaságnak számító, a természet által több mint száz esztendeje nevelt tölgyeket vágták ki, több millió forintos kárt okozva, az eszmei értékről nem is beszélve. Ráadásul értelmetlenül, hiszen a fa túlnyomó részét el sem tudták vinni a rossz szándékkal érkezők.

A legveszélyeztetettebbnek egyrészt azok az erdők számítanak, amelyek a lakóhelyekhez közel találhatók, aminek persze éppen az lenne az egyik funkciója, hogy tisztábbá tegye az adott település levegőjét. Másrészt azon faállományok is veszélyben vannak, amelyek környezetében sok szegény, szociálisan rászoruló ember él. Az erdőgazdálkodónak pedig nem csak az eltulajdonított fa okoz kárt, hanem a törvényben előírt felújítási kötelezettségből eredő többletköltségek is terhelik a tulajdonosokat.Ráadásul ha belterületen érik tetten valamelyiküket, az illető mondhatja, hogy az ismerősétől hozta a fát.

Bár az erdészek, rendőrök egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fatolvajokra és a szabályozás is egyre szigorodik, nyilvánvaló, hogy nem lehet minden fa mellé rendőrt állítani. Sőt az erdőbirtokosok sok esetben szervezetten adnak lehetőséget arra, hogy a rászorulók a fakitermelés után megmaradó hulladék gallyakat összegyűjtsék és hasznosítsák. Úgy tűnik azonban, mindig maradnak olyanok, akik számára csábítóbbak az értékes fák.

Szilvási Zsuzsa Milliós kárt okoznak Igazán emlékezetes marad az az eset, amikor nemrégiben több tonnás, méteres átmérőjű fákat pusztítottak el vandál fatolvajok az ártéri erdőben Kőtelek és Nagykörű között. A Közép-tiszavidéki Tájvédelmi Körzethez tartozó területen a Tisza partján ritkaságnak számító, a természet által több mint száz esztendeje nevelt tölgyeket vágták ki, több millió forintos kárt okozva, az eszmei értékről nem is beszélve. Ráadásul értelmetlenül, hiszen a fa túlnyomó részét el sem tudták vinni a rossz szándékkal érkezők.

A legveszélyeztetettebbnek egyrészt azok az erdők számítanak, amelyek a lakóhelyekhez közel találhatók, aminek persze éppen az lenne az egyik funkciója, hogy tisztábbá tegye az adott település levegőjét. Másrészt azon faállományok is veszélyben vannak, amelyek környezetében sok szegény, szociálisan rászoruló ember él. Az erdőgazdálkodónak pedig nem csak az eltulajdonított fa okoz kárt, hanem a törvényben előírt felújítási kötelezettségből eredő többletköltségek is terhelik a tulajdonosokat. -->

Ezek is érdekelhetik