Kultúra

2017.06.26. 10:40

Éji varázs

Nem egy szülőt hallottam már, hogy a családi utazás során milyen nehéz gyerekkel végigjárni egy-egy város neves múzeumait, de pedagógusok is panaszolták már félelmüket egy-egy osztálykirándulás előtt.

Kovács Berta

Egy biztos: nem mindig egyszerű felkelteni az ifjúság érdeklődését a gyűjtemények, tárlatok iránt.
Persze tény és való, a világ az utóbbi években felgyorsult, a színes információ-áradattal nehezen veszi fel a versenyt egy kevésbé látványos, mozgalmasságot nélkülöző, száraz tájékoztatóval kísért múzeumi tárlat.

És ezt nem csak a gyermekek lelkesedésének hiánya tükrözi vissza, hiszen a felnőttek is annál szívesebben bóklásznak a látványosságok között, minél figyelemfelkeltőbb egy tárlat.

Az unalmas, szürke megközelítésen túl azonban mindent be lehet mutatni úgy is, hogy az valóban élmény maradjon. Persze, mindez ott kezdődik, hogy a falak közé kell csábítani a népet...
Szerencsére azonban most már megyénkben is találni olyan közismert és nagy népszerűségnek örvendő helyeket – ilyen például a RepTár –, melyek egy egyszerű hétköznapon is vonzzák a látogatókat. De nincs ez mindenhol így.

Ezért is fontos a Múzeumok Éjszakája! Az éjjel egyébként is vonzó hangulatot varázsol, a körítésként tálalt programok pedig nézelődésre csábíthatják azt, aki hétköznapokon nem térne be a múzeumokba. Nincs kétségem afelől, hogy ezen a hét végén is rengetegen fordultak meg az éji programokon, és szerencsére múzeumainak többsége eleve sem panaszkodhat kevés látogatóra. Reméljük, ez sokáig így is marad!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!