Kultúra

2017.07.06. 18:30

Naplóbejegyzések a hajdani Jászság életéből

Érdekes egybeesés, hogy a megyei levéltár és a Jász Múzeumért Alapítvány egyaránt egy-egy korabeli napló feldolgozására, megjelentetésére vállalkozott ebben az évben.

B. Cs.

A szolnoki levéltár gondozásában Nemes Nagy György jászsági naplója 1759–1769 (1820) jelent meg nemrégiben, a Jász Múzeum pedig „Szabad valék mint a szárnyas madár…” Kiss ­Ágoston jászladányi tanító naplója (1823–1869) címmel adta közre a birtokába került kordokumentumot.
A kötetek kiadói úgy vélték, hogy a XVIII.–XIX. századi Jászság mindennapjairól szóló feljegyzések összefog­lalóit közösen mutatják be.

­Kedden a Jász Múzeumban Csönge ­Attila a levéltár igazgatója és Hortiné Dr. Bathó Edit múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Mindkét ­kötet ­igazi forrásanyaga lehet további kutatásoknak. Helytörténet szempontjából is különlegességeket tartalmaznak, és adalékul szolgálhatnak a néprajzi tanulmányok készítőinek, a hadtörténészeknek, a viseletek kutatóiknak is.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] A könyvbemutató résztvevői | Fotó: Banka Csaba
[/caption]


Nemes Nagy György a XVIII. század második felében élt Jászárokszálláson, Kiss Ágoston pedig a következő évszázadban Jászladányon. Nemes Nagy György írásaiból a jászárokszállási származású Csikós Gábor történész állította össze a kötet anyagát, lektorként pedig az ugyancsak árokszállási gyökerekkel rendelkező Katona Csaba történész segítette a munkáját.
A jászladányi naplót Hortiné dr. Bathó Edit szerkesztette, illetve a bevezető tanulmány egy részét is elkészítette, a dokumentum hadtörténeti vonatkozásairól pedig dr. Bagi Gábor a Damjanich János Múzeum történésze készített összeállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!