JÁSZKUNSÁG

2017.07.17. 12:47

Többet vagy kevesebbet költünk kultúrára?

A lakosság kultúrára költött összege évről évre csökken, ráadásul nő a szakadék a tehetősebb és a rosszabb anyagi helyzetben levők között, derült ki az idén megjelent KSH Magyarország 2016 kutatásából.

Szoljon.hu

Kultúrára, szórakozásra éves szinten 64 ezer 300, hírközlésre 70 ezer 200 forintot költöttek egy főre számítva a magyarok. A háztartások 2010 óta évről évre összes kiadásuk egyre kisebb részét­ fordították szórakozásra, míg a hírközlésre 1,2 százalékkal többet. Megyénkben még áldoznak az emberek a kultúrára.

A háztartások típusa szerint is jelentős eltérések vannak. 2015-ben az egy főre jutó, éves kultúrára fordított összeg a gyermek nélküli háztartásokban átlagosan 77 ezer 300, a gyermekes háztartásokban 50 ezer 900 forint volt. A régiók között is nagyok az egyenlőtlenségek, Közép-Magyarországon egy ember átlagban 100 ezer 900 forintot fordított szórakozásra, vagyis 3,2-szer többet, mint térségünkben, az Észak-Alföldön élők.

– Nálunk nagy az érdeklődés a kulturális események iránt – cáfolt rá a statisztikákra Janó Lajos, a kisújszállási Vigadó Kulturális Központ igazgatója.

– Természetesen a látogatottság nagyban függ a személyes életszínvonaltól, de azt tapasztaljuk, ha megtaláljuk azokat a jegyárakat és a nívós, színvonalas programokat, amelyek vonzzák a közönséget, igenis áldoznak a kultúrára. Keressük a kedvező jegyértékesítési rendszert is – például részletfizetés –, hogy ezzel is segítsük a lakosokat abban, hogy kulturális élményhez jussanak.

Forrás: Shutterstock

– Valós igényekre épülő színházi előadásokat hozunk a Vigadóba is. Ugyanakkor valóban van egy réteg, aki nem engedheti meg ezeket az előadásokat, így keressük azokat a kulturális formákat, amelyek szélesebb rétegekhez szólnak – népünnepélyek, fesztiválok –, ahol nincs belépő. A kultúra iránti igény nemcsak a programok látogatottságában mutatkozik meg, az önszerveződő körök, például film, kézműves, is egyre erősebbek nálunk.

– Az alacsony központi normatívát a városi és pályázati forrásból egészítjük ki. Két éve újraindult a mozi is. Tartottunk tőle, de azt látjuk, hogy színvonalas szolgáltatással be lehet csábítani az embereket a moziba. Minden néző fontos számunkra, ha 10 fő jön össze egy filmre, akkor is levetítjük, de büszkék vagyunk arra, hogy a Kincsem című filmet több mint ezren nézték meg – tette hozzá az igazgató.

Jászberényben sem tapasztalható, hogy az emberek kevesebbet költenének a kultúrára. Erről Tóth József, a Jászkerület Nonprofit Kft. vezérigazgatója számolt be honlapunknak.

– Azt persze nehéz megítélni, hogy egyénenként, családonként hogyan változott a kultúrára fordított anyagiak nagyságrendje, de összességében emelkedik a rendezvényeinkre érkezők száma. Legyen szó színházi előadásokról, a szolnoki szimfonikusok hangversenyeiről, egy nyári fesztiválról, könnyűzenei koncertekről, vagy épp a mozi látogatottságáról, az összkép mindenképpen pozitív.

– A nézők száma növekszik a rendezvényeken, de azt megfigyeltük, hogy jóval árérzékenyebbek az emberek. Ez abban is megmutatkozik, hogy jól átgondolják, mire adják ki a pénzüket, illetve létezik egy bizonyos értékhatár, ami fölött már – bármilyen magas színvonalú is a bemutató – egyénileg nehezebben szánják rá magukat a kiadásra. Az is igaz, hogy a kulturális partnereinknek nyújtott kedvezménnyel élve, egy csoport tagjaként már ellátogatnak rendezvényeinkre – sorolta a vezérigazgató.

Balázs Pétert, a 465 férőhelyes Szolnoki Szigligeti Színház igazgatóját is megkérdeztük, mit tapasztal a színházba járók körében. Valóban kevesebbet költünk kultúrára?

– Mi nemcsak, hogy nem ezt látjuk, de még a nézőszámunk is emelkedett. Sőt, az elmúlt évadban több mint 110 ezer nézőnk volt. Ez a korábbiakhoz képest közel tízszázalékos emelkedést jelent, úgyhogy mi nagyon boldogok vagyunk, hogy sokszínű műfaji kínálatunk, a színészeink szeretete és az előadásaink minősége ilyen jelentős nézőszám-emelkedést eredményezett.

– Remélem, a jövőben is megmarad ez a tendencia, de ehhez nyilván nekünk is folyamatosan nézőbarát intézkedéseken kell gondolkodnunk – fejtette ki a direktor.

Nő a virtuális használók száma

– Könyvtárunkban a beiratkozott olvasók száma az általános könyvtárhasználati trendeknek megfelelően alakul. A személyes használat csökkenésével párhuzamosan a virtuális használók száma emelkedik – mondta Czakóné Gacov Katalin, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója.

– Ez azt jelenti, hogy az elektronikus szolgáltatásainkat egyre többen veszik igénybe – ilyenek például a digitális folyóiratok és dokumentumok, valamint az e-könyvek kölcsönzése. Mindebből az látszik, hogy egyre inkább jellemző, hogy otthon maradnak és úgy veszik igénybe a szolgáltatásainkat, viszont egyre népszerűbbek azok az akcióink, amikor ingyen vagy kedvezményes áron lehet beiratkozni a könyvtárba. Ilyenkor jelentősen megugrik a beiratkozók száma – tudtuk meg az igazgatótól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!