JÁSZBERÉNY

2017.08.06. 16:30

Még Tajvanról is érkeznek táncosok a Csángó Fesztiválra

A Csángó Fesztivál alapvető célja továbbra sem változik, hiszen – ahogy a kezdetek óta mindig – a szervezők most is a csángó-, illetve a határon túli magyar kultúra értékeinek bemutatását tekintik legfőbb feladatuknak – mutatott rá Szűcs Gábor fesztiváligazgató, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője sajtótájékoztatón.

Idén augusztus 8. és augusztus 13. között már XXVII. alkalommal tartják meg a Csángó Fesztivál, Kisebbségek Folklór Fesztiválját.

A rendezvény lehetőséget teremt a moldvai és gyimesi csángók zenéjének, táncának megismerése mellett a határon túli magyarlakta területek kultúrájának bemutatására, illetve a kivándorolt magyarság közösségi értékeinek felvonultatására is.

A fesztiváligazgató kiemelte, hogy legyen szó bármilyen magyar közösség életbenmaradásáról, fejlődéséről, a néptánc kultúramegtartó ereje vitathatatlan. A fesztivál felvállalt küldetése, hogy ezeket a közösségeket tovább erősítse, értékeiket bemutassa.

A rendezvény keretében megtartott koncertek, táncházak, népművészeti kirakodóvásár kínál változatos lehetőséget a népi kultúra megismerésére. A fesztivál fellépői között ismét láthatjuk Jászberényben például a Csík Zenekart, Ferenczi György és a Rackajam formációt, a Parno Graszt Zenekart. Ciprusról, Grúziából, Kolumbiából, Tajvanról és Törökországból is érkeznek táncosok.

Banka Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!