Szolnok

2017.07.22. 13:30

Nem is sejti, miket olvasnak a gyermekek

Tombol a nyár, az iskolaszünet, nyaralás, kikapcsolódás ideje, kíváncsiak voltunk mennyire szívesen, és vajon miket olvasnak ilyenkor az emberek. Körbenéztünk a megyei intézményben, megkérdeztünk könyvtárost és persze az olvasót is – néhány meglepő tényre is fény derült az olvasási szokásokat illetően.

Nyári diákmunkások is segítenek a könyvtárosoknak a szolnoki Verseghy Ferenc könyvtárban

Fotó: Mészáros János

A fiatalok érdeklődési köre például egészen sokszínű, bár azt leszögezhetjük: az izgalmakat szeretik. Thriller, horror, fantasy – minden, amiben pörögnek az események, a különleges szereplők, szerelem, kaland és hasonlók. De ami a legfontosabb, úgy tűnik, nyáron is szívesen olvasnak!

– Szerencsére sokan jönnek ilyenkor is, az a tapasztalatom, hogy nem „ciki” nekik olvasni – kezdte dr. Korpásné Cserfalvi Katalin, az ifjúsági­ részleg könyvtárosa.

– És a média is ráerősít erre, főleg olyan könyveket keresnek, amiből film is készült, mint a „Trónok harca”, a „Csillagainkban a hiba”, illetve a sikerkönyveket. És persze minden thriller, horror nagyon megy, ezt még nekünk is szoknunk kell… – mondta nevetve.

– Úgy beszélnek ezekről, mit mi régebben a romantikus regényekről! Népszerűek a – kiadó által így kategorizált – Vörös és Arany pöttyös könyvek is, előbbi ifjúsági, utóbbi inkább komolyabb, felnőtteknek ­szóló. De a leggyakrabban forgatott az ifjúsági irodalom. Szerencsések a fiatalok, mert sokkal szélesebb körű már ez a műfaj. Tabutémák, homoszexu­alitás, perverziók mind előfordulnak bennük – de hát ez érdekli őket – mondta mosolyogva.

És persze a zombik, vámpírok, mindenféle természetfeletti lények, na meg a mangák! Külön polc rejti az ilyen jellegű „irodalmat”, annyira népszerűek.

– Nemrégiben megnéztük, mi az a tíz könyv, amit leginkább kölcsönöznek itt a fiatalok, és öt manga is volt közte… Imádják ezeket – ­mesélte a könyvtáros. De a modern írókat is szeretik, közülük Böszörményi Gyulát, az ­Ambrózi báró­ esetei sorozatot különösen. Illetve Kemény Zsófit – aki egyébként „slammer”, vagyis slam poetry előadó is – az ő művei soha sincsenek bent, annyira viszik!

A mangarajongás a könyvtár gyermekrészlegén is fellelhető, így bátran kijelenthetjük, alsóstól középiskolásig meghódította a gyerekeket ez a műfaj. Azért kiderült, legtöbben ilyenkor a kötelező olvasmányokat igyekeznek begyűjteni, de emellett keresik a szórakoztató szépirodalmat is, hogy nyáron kikapcsolódjanak.

– Változó, hogy mi a népszerű éppen, most A harminckilenc kulcs sorozatot szeretik például nagyon, illetve a nagyobbak a Vörös pöttyös könyveket – sorolta Munkácsiné Szabó Katalin, könyvtáros.

– A kicsiknél a szülő választ általában, ők szívesen olvassák saját kedvencüket a gyerekekkel is – tette hozzá Balázs Ildikó, a gyermekrészleg osztályvezetője.

– De örök sláger a kisebbeknél Walt Disney is, illetve a Bori-könyvek. És nagyon sokszor témákkal jönnek – autós, tűzoltós, kalózos – éppen amiért rajonganak a gyerekek, főleg ha valamelyik rajzfilmsorozathoz kötődik. És ilyenkor ha nincs tűzoltós éppen, akkor adhatok markolósat, bármilyet, nem számít, az nem jó – mesélte nevetve.

Nem csak a gyerekek, a felnőttek sem kerülik nyáron a könyvtárat, bár az ő érdeklődésük természetesen kicsit más természetű – kevesebb vámpírral, ám annál több romantikával.

– Télen-nyáron nagyon futnak a romantikus regények, főleg az idősebb korosztálynál, a hölgyeknél, de még a fiatalok is bele-bele kacsintgatnak – mesélte Szabó Péter Márk, a felnőttolvasó-szolgálat könyvtárosa.

Nyári diákmunkások is segítenek a könyvtárosoknak a szolnoki Verseghy Ferenc könyvtárban
Fotós: Mészáros János

– A történelmi és a családregények is népszerűek, bár ezek is inkább az idősebbek között. Illetve, amit most látok még, hogy az ezoterikus, valamit a pszichológiai témájú könyveket is sokan viszik. A legkapósabbak az újdonságok, itt az első polcon például csak ilyenek vannak – mutatja –, ez reggel még tele volt, most alig pár könyv sorakozik rajta.

Van, aki egész listával érkezik

Endrődi Oszkárné Edit hetente jár könyvtárba, nála felkészültebb könyvtárazót valószínűleg keresve sem találnánk. Precíz, betűrend szerinti listát vezet ugyanis egy kis füzetben szerzővel, címmel együtt, hogy mit szeretne elolvasni.

– Így könnyebb követni – meséltei.

– Mindenevő vagyok egyébként! Romantikus, kaland, szépirodalom, bármit szívesen olvasok. Otthon is sok könyvem van, de hát azokat már mind olvastam, ezért is járok ide – tette még hozzá.

Szarvák Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!