Muzeológiai kutatás

2019.03.21. 15:50

Átadták az idei MúzeumCafé Díjat

Frazon Zsófia etnográfus és az általa vezetett tudós közösség kapta az elismerést.

A Szépművészeti Múzeum szerdán kiadott közleménye szerint a múzeumi szaklap kuratóriuma a .Nyitott múzeum. elnevezésű kutatásért ítélte oda az elismerést.

A közlemény emlékeztet, hogy az elmúlt évben a Néprajzi Múzeum MaDok-program kiadásában jelent meg a .Nyitott múzeum. Együttműködés, részvétel, társadalmi múzeum című kézikönyv és az azonos című weboldal, amely a részvétel és együttműködés (társadalmi) múzeumi lehetőségeit és gyakorlatait vizsgálja. A dokumentum szerint

a kötet címe nem a gondolat befejezetlenségére utal, hanem olyan múzeumi projektekre, amelyeknek be- és kimenete is nyitott;

a kutatásban, a gyűjtemény feldolgozásában, a kiállítások létrehozásában és interpretációjában egyaránt számítanak a közönségre, közösségekre.

A kötetben és a honlapon kibontakozó fogalmi háló, szócikkek, esettanulmányok, interjúk, kritikák a részvételre és együttműködésre épülő múzeumi gyakorlatok tudományos vizsgálatára épülnek. A három és fél éves módszertani alapkutatásban Frazon Zsófia projektvezető mellett több intézmény, tudományos terület képviseltette magát a kutatásban Foster Hannah Daisy, Gadó Flóra, Hermann Veronika, Illés Péter, Schleicher Vera, Szakács Eszter, Toronyi Zsuzsanna és Wilhelm Gábor személyében, miközben munkájukat meghívott szerzők és kommentálók tették teljessé – áll az indoklásban.

A kötet szócikkei és esettanulmányai kommentáron és kritikán alapuló – ugyancsak az együttműködésre épülő, a projekt során kifejlesztett – diszkurzív írás módszerével készültek. Mindez igaz az offline és az online felületek kialakítására, összehangolására és a kötet megjelenését követő országjáró körútra. Ennek köszönhetően olyan komplex kézikönyv született, amely amellett, hogy összegzi, elemzi az eddigi részvételre és együttműködésre épülő muzeológiai folyamatokat, minden bizonnyal meg is újítja azt.

A kézikönyv és a hozzá kapcsolódó projekt olyan múzeumtudományi eredmény, amely alapvetően befolyásolhatja, inspirálhatja a magyar muzeológiát.

A Szépművészeti Múzeum által alapított múzeumi szaklap kilencedik alkalommal ítélte oda díját. Az alapítók a díjjal a magyar múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.

A döntésben a szerkesztőség munkáját a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, Martos Gábor esztéta, művészeti író, Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus) segítette.

A lap művészeti vezetője, Pintér József által tervezett MúzeumCafé Díjat Gréczi Emőke főszerkesztő adta át szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!