Értékőrzés

2019.01.09. 11:45

Bartók-gyűjtésből készített lemezt a Rokolya Népi Énekegyüttes

Az Azt akartam én megtudni című albumon csíkszenttamási, jenőfalvi, karcfalvi, csíkrákosi és ajnádi népdalok szólalnak meg.

A Rokolya Népi Együttes 2010-ben alakult madéfalvi kötődésű lányokból, asszonyokból. A tíztagú csoport célja, hogy autentikus népdalokat tanuljon és adjon elő annak érdekében, hogy a közösség megőrizhesse régi népdalkincsét – ismerteti az együttest a Liget cikke.

Mint írják, az együttes elsősorban madéfalvi rendezvényeken lépnek fel – karácsonykor, megemlékezéseken, falunapokon, pünkösdkor – , de szerepeltek már a környező falvakban, Baróton kórustalálkozón, a Magyarság Háza meghívásának is eleget tettek, és Bonyhádon, a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon is bemutatkoztak.

Fotó: Gábos Albin / Liget.ro

Most megjelent, első lemezükön tizenhét Csík vármegyei – a Zenetudományi Intézet archívumában található, Bartók Béla 1907-es gyűjtéseiből származó csíkszenttamási, jenőfalvi, karcfalvi, csíkrákosi és ajnádi – népdal hallható. Az énekeseket furulyán Ségercz Ferencz kísérte, a stúdiófelvételt Sándor Csaba Lajos készítette.

Ugyanakkor Ádám Gyula szerkesztésében és fotóival illusztrálva, egy könyvet is kiadtak,

amelybe az Azt akartam én megtudni című lemezen felcsendülő dalok szövegei is olvashatók, valamint belekerült egy Bartók Béla által lejegyzett kotta reprodukciója is – foglalja össze a cikk.

„Célunk, hogy ha mi már visszatanultuk azt, amit már az idősek sem nagyon ismernek, tanítsuk tovább a fiataloknak.

Fotó: Liget.ro

A másik ok, hogy annyi szép népdalt lehet hallani Erdély különböző tájegységeiről, de csíki dalokat kevés helyen hallottunk, csak egy-két hivatásos táncegyüttes előadásán” – sorolta a portálnak a lemez elkészítését inspiráló okokat Sárosy Katalin, az együttes egyik tagja.

Borítókép forrása: Liget.ro / Gábor Albin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!