Szolnok

2019.07.08. 07:00

Befejeződött az ásatás a vár területén

Nagy érdeklődés övezte az elmúlt években a szolnoki vár feltárását, amely befejező szakaszához érkezett. A helyszínen arról tájékozódtunk, mi történik a régészeti kutatómunka után.

Hartai Gergely

Minden maradványról részletes feljegyzés készül

Fotó: Csabai István

– A 2017-ben elkezdődött ásatási folyamatnak ez az utolsó állomása. A terepkutatások már lezárultak, most már a dokumentációs munkák következnek… – tájékoztatta hírportálunkat dr. Kertész Róbert. A Damjanich János Múzeum régésze hangsúlyozta, jelenleg a drónfelvételek készítése, a rajzolási munkák és a fotószkennelés zajlik a területen. Ezeknek köszönhetően pedig a 21. századi digitális technika legkorszerűbb eszközeit is bevonják a vizsgálatokba.

– A napokban a feltárt épületmaradványok rögzítését végezzük, mellyel várhatóan július közepére végzünk – tette hozzá az ásatásvezető. Majd elmondta, tevékenységüket önkéntesek is segítik, s összesen mintegy tíz fő lát el különféle munkafolyamatokat az egykori vár területén.

Dr. Kertész Róbert ezután arról beszélt, a részletes felmérésekre azért van szükség, hogy a későbbiekben egy valós, háromdimenziós rekonstrukciót készíthessenek az épület egy szeletéről. Ehhez azonban részletes dokumentációra van szükségük a szakembereknek.

Minden maradványról részletes feljegyzés készül
Fotó: Csabai István

A helyszínen megtudhattuk, nem volt könnyű dolga az elmúlt két hónapban a feltárást végző csapatnak. Májusban és júniusban ugyanis óriási mennyiségű csapadék hullott a városban. Ez pedig nagyban befolyásolta a munkálatok alaku­lását.

– A múlt héten még tűzoltók szedték ki a vizet a gödrökből, de mindenütt állt a víz! Rengeteg időt elvett tőlünk a sok eső, és rengeteg energiát kötött le az időjárás okozta károk elhárítása is – taglalta a szakértő.

Hozzátette, hogy kutatásaik eredményeit a közeli látogatóközpontban ismerhetik majd meg az érdeklődők. Akik többek közt eredeti tárgyakon, interaktív képernyőfalon, vetítőtermen, illetve maketteken keresztül pillanthatnak be a vár izgalmas történetébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!