verseny

2018.12.12. 19:42

Döntőbe juthat a Jászság Népi Együttes

A közönség a döntőbe repítheti a Jászság Népi Együttest december 14-én, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor középdöntőjében. A táncosok nagyon bíznak a közönség szeretetében és támogatásában, hogy szavazataikkal segítik a hagyományok, a Jászság továbbszárnyalását.

Illés Anita

A hagyományőrzés mellett elkötelezett együttest főleg fiatalok alkotják. Bíznak a nézők szeretetében

Forrás: Beküldött fotó

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fölszállott a páva című műsor 2018-ban a ­Döntők döntőjével jelentkezik. A Jászság Népi Együttes (JNE) 2012-ben megnyerte a Fölszállott a páva versenyt.

Ezúttal egy szakmai grémium válogatása alapján tizenkét együttest hívtak be a Döntők döntőjébe, köztük a jászságiakat is. A Páva november 23-ai elődöntőjében a JNE táncosai hat esztendő után újra a Fölszállott a páva című műsor színpadán mutathatták meg tehetségüket.

A Jászság és az ország ezúttal is összefogott, és a közönség szavazataival továbbrepítette a táncosokat az elődöntőből a középdöntőbe. Az idei Páva egyébként azért is különleges, mert ezúttal nem a zsűri dönt a versenyzők sorsáról, hanem a tehetségkutató műsort figyelemmel kísérő közönség.

A Viganó Alapfokú Művészeti Iskola Lucától vízkeresztig című előadásán, advent második vasárnapján arra buzdították a résztvevőket, hogy december 14-én, a Páva középdöntőjében ezúttal is a 23-as kóddal szavazzanak a Jászság Népi Együttesre.

– Nagyon örültünk, hogy az elődöntőben a közönség mellettünk állt. A középdöntőben is várjuk a segítségüket. Nagyon fontos a nézők szavazata, tulajdonképpen az ő kezükben vagyunk. Reméljük, ismét összefog a Jászság, Jász-Nagykun-Szolnok megye, valamint a sok táncos barát szerte az országban, és segítségükkel továbbjut az együttes a döntőbe – mondta Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes

A Fölszállott a páva 2018 vetélkedőben a JNE tizenhárom pár táncossal indult el, új koreográfiákkal készültek, de olyanokat is felújítottak, amelyek régebben voltak színpadon. Mint azt Szűcs Gábortól megtudtuk: az együttes új generációja vesz részt a Pávában, régi értékekkel.

– Azok közül, akik 2012-ben megnyerték a versenyt, csak négy táncos van a csapatban. Több mint kilencven százalékuk fiatal, ugyanakkor 25 évesen már érett táncosok, akik szakmailag felkészültek a megméretésre – mondta a művészeti igazgató. December 14-én, pénteken este a középdöntőben kis-magyarországi táncokat mutatnak be. Szeretnének bejutni a döntőbe, hogy táncaikkal Székelyföldet is „bevegyék”. Ehhez azonban mindvégig a közönség szeretetére és kitartó támogatására lesz szükség.

A hagyományőrzés mellett elkötelezett együttest főleg fiatalok alkotják. Bíznak a nézők szeretetében
Fotó: Beküldött fotó

A nézők döntik el élő adásban, hogy a középdöntőből ki jut tovább. A Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban, december 14-én este az élő adás alatt 19.30-tól 21.45-ig lehet szavazni a Jászság Népi Együttesre a 23-as kóddal. A szavazás keretében a közönség SMS-ben és applikáción keresztül voksolhat. Szavazni alapdíjas SMS-ben (20 db) +36/20/30/70-44-22-999-es számon vagy a MediaKlikkPlusz applikáción keresztül is lehet (20 db) pénteken, a műsor ideje alatt.

Bővelkednek szakmai elismerésben

A Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományait felkutassa, ápolja és feldolgozza. Az első nagy sikert 1977-ben érte el az együttes, miután megnyerte a Ki mit tud? vetélkedőt. Az együttes a megalakulás óta számos hazai rangos fesztiválon szerepelt, melyeken szinte minden évben díjakat nyertek. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az Örökös Kiváló Együttes címet, 2006-ban a Bartók-díjat. 2012-ben a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt nyerték meg, 2013-ban a Csokonai Vitéz Mihály közösségi, alkotói állami kitüntetésben részesültek. 2014-ben megkapták a Prima Primissima közönségdíját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!