Szolnok

2017.08.18. 12:00

Idén is Szolnokon készül a Kárpát-medence kenyere

A Kárpát-medence kenyereként egy 300 kilogrammos cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelése után szétosztják az ünneplők között.

A tájékoztatás szerint a kenyeret a sepsiszentgyörgyi Diószegi László mesterpék vezetésével Beregszász, Komárom, Zenta, a lengyelországi Tarnów és a magyarországi Lipót pékmesterei a szolnoki ruhaipari szakközépiskola péktanulóinak közreműködésével dagasztják, gyúrják egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol négy évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje.

A cipó készítéséhez alföldi lisztet, beregszászi vizet, zentai kovászt, komáromi burgonyát és parajdi sót használnak – közölték.

Az alapanyagokat küldő településekre Szolnokon készült 50 kilós kenyeret szállítanak majd. Idén újdonságként Nagybányára, Szolnok testvérvárosába is küldenek egy 10 kilós cipót az ottani Szent István-napi ünnepségre – számolt be a főszervező.

A programok már augusztus 19-én, szombaton elkezdődnek a Szolnoki Művésztelepen. Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között veszik ki a kemencéből a 300 kilós Kárpát-medence kenyerét.

Délben a Vártemplomban tartott szentmise után megszentelt cipókat osztanak szét a hívők között. Este a 300 kilogrammos kenyeret a Tisza-parton szentelik meg, majd osztják szét a jelenlevők között.

A rendezvényt kulturális programok, vízi- és légiparádé színesíti, a gyerekeket kenyérsütő versenyre várják, de lesz íjászat, zsonglőroktatás és -bemutató, kosárdobó verseny is.

Szolnok város és a Szolnok Televízió 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere – 2013-tól a Kárpát-medence kenyere – címet viselő, Szent István király napján megrendezendő programját.

Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő, rekordméretű kenyér megsütése és megszentelése – adta hírül az MTI.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!