hagyományőrzés

2020.01.21. 12:00

Január végéig lehet pályázni a XVII. Országos Népművészeti Kiállításra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatot hirdetett, melynek jelentkezési határideje január 31.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy a pályázatra nevezhetnek a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban: történeti- és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, lábbeli készítés, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség / használati tárgyak, bútorok, játékok/, csont és szarufaragás, bútorfestés, kovácsmesterség, késes mesterség, fazekasság, kályhásság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény-, káka- és vesszőfonás, mézeskalács, hímes tojás és gyermekjáték.

Külön pályázati kategóriaként szerepel egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekciója, amely emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműves hagyományát.

A szervezők olyan alkotásokat várnak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba.

Fontos követelmény, hogy a kézműves hagyomány újszerűen megfogalmazott formában és funkcióban jelenjen meg használati tárgyakon.

A meghirdetők különös tekintettel várják azokat a tárgyakat, funkcionálisan összetartozó tárgy-együtteseket (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek, stb.), amelyek több mester közös szellemi termékeként, együttműködésével jöttek létre.

A nagyméretű alkotások (épületdíszek, település bútorok, játszóterek és más köztéri alkotások) jó minőségű, nagyméretű fotódokumentációi szerepelhetnek a kiállításon.

Pályázni lehet új művekkel, a 2015 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, valamint népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotással is, hiszen a pályázatot kiírók célja az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotások reprezentatív bemutatása.

A KÉZ – MŰ – REMEK kiállításon szerepelt alkotások nem vehetnek részt a pályázatban.

A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően két lépcsős. Minden alkotó csak egy helyen pályázhat. (E feltétel alól csak a 2020. évi Hevesi Szőttes Pályázaton, Országos Fazekas Pályázat és Kiállításon résztvevők jelentik a kivételt.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!