Városliget

2020.02.04. 15:35

Jövőre nyílik meg a Magyar Zene Háza

Elérte legmagasabb pontját a Magyar Zene Háza épületének tartószerkezete, a térszint alatti terekben pedig már előrehaladott állapotban vannak a kivitelezési munkák, a Liget Budapest projekt keretében épülő intézmény így 2021 második felében megnyithatja kapuit a látogatók előtt.

Az egykori Hungexpo irodaházak helyén egyedülálló komplexitású zenei központ jön létre: Budapest nem pusztán egy új koncerthelyszínnel gazdagodik, mert ez a Magyar Zene Házának csupán egyik funkciója lesz – hangsúlyozta az épület keddi sajtóbejárásán a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Tavasszal helyére kerül a különleges, hullámzó tetőzet is
Fotó: Liget Budapest Projekt

Baán László elmondása szerint a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett, hármas funkciójú épület egyaránt szolgál majd állandó és időszaki kiállítások otthonaként, fogad be zenei eseményeket és működik zenepedagógiai központként, a zenei beavatás színtereként.

A térszint alatt kap helyet a zene mibenlétét és történetét áttekintő állandó kiállítás, valamint egy időszaki kiállítótér is, amelynek első tárlata a magyar popzene történetét mutatja be. Az első szint rendezvénytérként működik majd számos bel- és kültéri zenei eseménnyel, míg a tetőtérben a zenepedagógiai műhelyeket helyezik el

- közölte.

Jelenleg a térszint fölötti szerkezetépítés zajlik
Fotó: Liget Budapest Projekt

Baán László beszámolója szerint jelenleg már a térszint felett történik a szerkezetépítés és rövidesen helyére kerül az Európában egyedülálló üveghomlokzat, valamint a különleges, organikusan hullámzó tetőszerkezet is.

Az alsóbb szintek építése is jól halad
Fotó: Liget Budapest Projekt

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a felszín alatti, kiállítótereknek is helyet adó szinteken már a kivitelezés végéhez közelítenek, jelenleg a szakipari munkákat végzik, melyek során beépítik a gépészetet, elektromos rendszereket, gipszkarton elemeket.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet a Magyar Zene Háza korszerű energetikai rendszerére: a szinte zéró emissziós épület fűtését 120 talajszonda, hűtését pedig távhűtés fogja biztosítani.

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, az évekig használaton kívüli, lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. A beruházásnak köszönhetően a Liget látogatói egy 10 ezer négyzetméteres, eddig elzárt zöld területet kapnak vissza a parkból, melyből mintegy 2700 négyzetméteres alapterületen épül fel a Magyar Zene Háza – emlékeztetett Gyorgyevics Benedek.

Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője kiemelte: az intézmény a zenét közösségi élményként fogja bemutatni, és nem csupán a klasszikus műfajokat, hanem a zene minden ágát vizsgálja majd.

Baán László az MTI-nek elmondta: a tervek szerint haladnak a szintén a Liget Budapest projekt keretében, a Magyar Zene Háza közelében épülő Néprajzi Múzeum munkálatai is.

A Magyar Zene Háza építése elérte a legmagasabb pontját
Fotó: Liget Budapest Projekt

Nem tapasztalható ellenben változás az új fővárosi vezetés elutasító álláspontjában a szintén a Városligetbe – a volt Petőfi Csarnok helyére – tervezett Új Nemzeti Galéria ügyében. Az intézmény elhelyezésére azonban „nincs B terv”, hiszen az Új Nemzeti Galéria itt nyerné el igazán az értelmét és „az egész Liget Budapest projekt záróköve”, legfontosabb, a nemzetközi láthatóságot is biztosító eleme lehetne – fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve: még bízik a kormány és a főváros megegyezésében.

Borítókép: a látványtervek szerint ilyen lesz a Magyar Zene Háza, ha elkészül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!