Mozgókép-mánia

2017.09.18. 18:01

Kiderült, melyik nép jár a legtöbbet moziba

Több száz millió jegyet vásároltak tavaly.

A franciák járnak a legtöbbet moziba Európában: tavaly mintegy 213 millió jegyet adtak el a francia mozik, megelőzve a briteket és a németeket – közölte hétfőn a francia Nemzeti Filmközpont (CNC). Nagy-Britanniában 168,3 millió mozijegyet vettek tavaly, míg Németországban 121,1 milliót.

Franciaország a mozibevételeket illetően is az első helyen áll Európában: 1,39 milliárd euró folyt be tavaly a jegyeladásokból, a második helyen ebben az összesítésben is Nagy-Britannia végzett Németország előtt.

Utoljára 2011-ben mutattak ilyen jó eredményt a francia mozik, akkor 217,2 millióan vásároltak mozijegyet.

Frédérique Bredin, a CNC igazgatója történelmi rekordként értékelte a tavalyi eredményeket hétfői sajtótájékoztatóján.

A legnagyobb kasszasiker Franciaországban tavaly a Zootropolis – Állati nagy balhé című Oscar-díjas amerikai animációs film volt 4,78 millió nézővel, megelőzve a Les Tuche 2 – Le reve américain (A Tuche család 2 – amerikai álom) című francia vígjátékot. A legnézettebb tíz film közül nyolc amerikai, egy francia és egy brit.

Franciaországban tavaly 2045 mozi működött, 5843 teremben lehetett filmeket nézni és 102 új termet adtak át a. Az országban működik a CNC szerint a legmodernebb európai terempark is, ahol kevesebb mint négy év alatt történt meg a termek digitalizálása anélkül, hogy egyetlen mozit bezártak volna.

Az országban ráadásul mindenhol nő a mozitermek száma, az elmúlt két évtizedben elsősorban az 50 ezernél kevesebb lakosú településeken, ahol gyakran az egyetlen kulturális helyszínt jelentik a mozik.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!