Könyvfesztivál

2018.04.18. 11:50

Külföldi szakembereket lát vendégül a KKM – Balassi Intézet

A meghívási lista összeállításánál sokak által beszélt nyelvekben gondolkodtak és azokat a kiadókat választották ki, amelyeknél már mutatkozott némi érdeklődés a magyar irodalom iránt.

Budapest, 2017. április 20. A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapja a Millenárison 2017. április 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyar kiadókkal, szerzőkkel és a magyarországi fordítástámogatási rendszerrel is megismerkednek azok a külföldi könyves szakemberek, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) – Balassi Intézet hívott meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra – mondta el Hammerstein Judit, a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A külföldi szakemberek négynapos szakmai programon vesznek részt – tette hozzá.

Elmondta: idén az olasz Feltrinelli, az orosz Corpus Books, a szlovén Mlainska Knjiga és a Beletrina, a szerb Akademska Knjiga és a Forum, a spanyol Penguin Random House, a német Mitteldeutscher Verlag kiadók képviselői és egy független egyiptomi könyves szakember vesz részt a szakmai workshopokon.

A meghívási lista összeállításánál sokak által beszélt nyelvekben gondolkodtak és azokat a kiadókat választották ki, amelyeknél már mutatkozott némi érdeklődés a magyar irodalom iránt – magyarázta.

Hammerstein Judit MTI Fotó: Bruzák Noémi

Fontos a magyar irodalom külföldi népszerűsítése, főleg azokban az országokban, amelyek a vártnál kisebb érdeklődést tanúsítanak a téma iránt. A helyettes államtitkár a Nyugat-Balkán régiót hozta példaként, ahol véleménye szerint „a mély és régre nyúló kapcsolatokra alapozva erőteljesebb magyar irodalmi jelenlét is elvárható”.

Ezzel szemben Németországban és Lengyelországban jelentős magyar irodalmi jelenlét tapasztalható, nemrég zárult le a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad, melynek keretében több mint hatvan magyar kötetet adtak ki lengyelül – fűzte hozzá.

A meghívás és a programok célja a kapcsolatépítés és a külföldi kiadókat érzékenyítése a magyar kultúra és irodalom iránt – fogalmazott Hammerstein Judit.

Borítókép: A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapja a Millenárison 2017. április 20-án.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!