szerencse

2019.05.17. 22:05

Lufi segít a Kamara Virtuózok ifjú tehetségeinek

Az Aeris Brass Quintettet ezúttal „kabalájuk”, Boros Misi fogta légzőgyakorlatra, lufikat vitt a fúvós fiúknak, hogy minden rendben legyen az előadásra. De vajon segített ez nekik?

Fotó: A Kamara Virtuózok 3. fordulójának versenyzői Forrás: Sárvári Géza / Virtuózok

Forrás: Sárvári Géza / Virtuózok

A tubával, harsonával, kürttel és trombitával fellépő Aeris Brass Quintett eddig mindhárom adásban simán megugrotta a szintet, a Kamara Virtuózok indulói között jól szerepelnek.

A műsorban Boros Misit, a 2014-es Virtuózok korcsoportgyőztesét osztották melléjük „kabalának”, vagyis ő segít a fiúknak felkészülni, ő önti beléjük a lelket, vagy leteremti őket, ha épp arra van szükség. A pénteki adásra lufikkal készült nekik, de nem dekorációs céllal, hanem azért, hogy megnézze, ki milyen hamar fújja fel.

Én Sandy Adam légzőgyakorlatait végzem, van húsz és harmincnapos gyakorlat. Minden nap egy gyakorlatot kell csinálni, minden nap egyre hosszabbat. Ennek része a kutyalihegés, ami gyors egymásutáni levegővételből és -kifújásból áll

– mesélte Dénes András, világossá téve, hogy ez a feladat nem rettentette el.

Alapvetően a lufi szája kicsi volt, úgyhogy kicsúszott a kezeim közül

– nevette el magát az ifjú harsonás, ami után persze újra kezdte a feladatot.

Alapvetően mindig jó légzőgyakorlatokat végezni, viszont ez most kifejezetten hasznomra fog válni, mert nagyon nagy frázisokat és íveket kell egyben eljátszanom

– magyarázta Szabó Bálint trombitás.

Ez persze egyáltalán nem akadályozta meg a fiúkat abban, hogy elbohóckodják a feladatot, így aztán repültek a lufik össze-vissza a próbateremben. A színpadon a bohóckodás viszont nyoma sem volt, a Bach-Herforth zenét úgy fújták el, hogy a közönség abba se akarta hagyni a tapsot. Várdai István Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész továbbra is csak azt tudta nekik tanácsolni, hogy próbáljanak állva játszani, míg Batta András Erkel Ferenc-díjas zenetörténész szerint Bach bármilyen hangszeren eljátszva kiváló.

Fotó: Az Aeris Brass Kvintett a színpadon
Forrás: Kaszner Nikolett / MTVA

Június 7-ig látható péntek esténként a Virtuózok 5. évada, a Kamara Virtuózok a Duna TV-n és a Duna Worldön. A nyolc induló kamaraegyüttesből május 17-e óta már csak öten vannak versenyben, a legutóbbi adásban a Pontasto Gitárkvartettet küldte haza a zsűri, az Aeris Brass Quartettnek tehát segítettek Boros Misi légzőgyakorlatai.

Borítókép: a Kamara Virtuózok 3. fordulójának versenyzői

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!