hagyomány

2017.08.18. 19:05

Madárijesztők találkoznak Mohácson

Mohácsi kötődésű művészek ötlete alapján vasárnap tartják meg a harmadik Szabadtéri Madárijesztő Találkozót a Duna-parti város Szőlőhegy elnevezésű településrészén.

A különleges kezdeményezés célja a madárijesztő-készítés hagyományának folytatása és újraértelmezése, illetve a téma művészi feldolgozása.

A programot beharangozó – a szervező Tatai Tibor grafikus és Sándor Miklós festőművész által jegyzett – közlemény szerint a környéken régen jellemzően hangot adó, szélkereplő madárijesztőket készítettek a szőlősgazdák termésük védelmében.

A tradicionális formájú és anyaghasználatú madárijesztők mellett a mai kor anyagait és hulladék tárgyait is felhasználják a találkozón résztvevő alkotók – írták.

A madárijesztőket vasárnaptól a szabadban mutatják be egy hónapon keresztül a mohácsi Szőlőhegyen. A szabadtéri tárlatot a helyszínen vasárnap egynapos kamara-kiállítás is kíséri, amelyen a résztvevő alkotók válogatott munkái lesznek láthatóak.

Az idei találkozó fő látványosságának ígérkezik az az öreg Lada személyautó, amelyet színes, hulladékfonalakból kézzel horgolt „ruhába” öltöztetnek majd. Kitértek arra is, hogy a helyi szőlősgazdák idén is választhatnak az alkotásokból, hogy saját kertjükben helyezzék el azokat.

Sárkics Eszter szervező elmondta: a tavalyi találkozón több mint 30 madárijesztő készült és idén is hasonló mennyiségű alkotásra számítanak. Több diákcsoport is bejelentkezett, akik kész alkotásaikkal érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!