Mesterségek

2018.05.11. 17:53

„Maskara bicska”, patkolt tojás, gyöngygallér: népi iparművészeket díjaztak

Pénteken adták át a A XII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázatának díjait a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, a nagydíjat Szankovits Örs bicskakészítő nyerte. A pályázatra beküldött munkákból álló kiállításon húsz hagyományos mesterség remekeivel találkozhatunk.

A pályázatra érkezett munkákból nyílt kiállítás megnyitóján Antal Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikum főosztályának vezetője köszönetét fejezte ki az alkotóknak és a szervezőknek azért „a minőségi értékteremtő munkáért, amit a népi mesterségek megőrzéséért, a bennünk rejlő hagyományok és öröklött tudás továbbadásáért tesznek”.

V. Szatmári Ibolya etnográfus, a zsűri tagja elmondta, hogy a ritkábban vagy kevésbé követett kézművességek alkotóit megszólító, háromévente kiírt pályázatra rekordmennyiségű alkotás érkezett: míg három évvel ezelőtt 82 pályázó 271 alkotásával nevezett, addig most 111 alkotó 387 munkáját küldte be.

Szerinte azért volt ilyen magas a jelentkezők száma, mert egyre többen vállalkoznak az eddig ritkábban művelt mesterségek továbbéltetésére, gyakran újraértelmezésére – méghozzá elkötelezetten és olyan minőségben, amire bizonyíték a mostani kiállítás.

Szankovits Örs „maskara bicskái”

Forrás: MTI | Fotós: Mohai Balázs

A mostani tárlaton húsz hagyományos mesterség képviselteti magát. A legtöbb alkotás a gyöngyékszerek és a díszített tojások közül érkezett, újdonság azonban, hogy jelentősen növekedett a fából készült munkák, azok közül is a bútorok mennyisége. Mint V. Szatmári Ibolya elmondta, az iparművészek a kárpát-medencei hagyománykörből merítve, szinte valamennyi ismert díszítési technikát felsorakoztatták.

A pályázók közül három első, három második és három harmadik helyezést hirdettek ki a különdíjasok és a fődíjas alkotó mellett.

Elő díjat kapott lakozott tamburájáért Tatai Ernő, nemez ágyneműjéért Hegyaljai Tünde, körmöcbányai csipkével díszített stólájáért pedig Tóth Károlyné.

Második díjat kapott Négyes Tímea kukoricacsuhéval befonott hokedlisorozatáért, Hrivnák Károlyné Tóth Katalin sárközi csafringjáért (bojt) és Fehér Anna kalotaszegi gyöngygallérjáért. Harmadik díjat Majorné Szabó Ildikó tojásfestő, Csikné Bardon Réka tojáspatkoló és Hutkai László bőrműves kapott.

Lószőrékszereiért különdíjat vehetett át Szontaghné Demeter Ágnes, zsinórdíszítéssel készített református palástjáért Kiss Árpádné, valamint Szabó László Zoltán asztalos és Tékus Emese tojásfestő.

A pályamunkákból rendezett kiállítás június 30-ig tekinthető meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, mely a Hagyományok Háza égisze alatt, 2011 óta működik.

Borítókép: A XII. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat kiállítása 2018. május 11-én. Forrás: MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!