csodálatos technika

2019.03.01. 10:19

Megszólaltatták a világ egyik leghíresebb halott festőjét

Egy szakértő szerint a mester hangja egy kicsit dölyfösnek és barátságtalannak tűnik.

Rekonstruálták a korszerű technológia segítségével a németalföldi mester, Rembrandt van Rijn (1606-69) hangját amerikai tudósok.

A kutatók csütörtökön Amszterdamban mutattak be hat videót, amelyeken Rembrandt beszél festészeti technikájáról. A Rembrandt Tutorials című videókról Rita Sinh, a pittsburghi Carnegie Melon Egyetem tudósa elmondta: a művész hangját önarcképei elemzésével rekonstruálták.

A korszerű technológia lehetővé teszi, hogy egy személy hangját a megjelenése alapján lehessen megalkotni. A művész önarcképeiből kiindulva a fejformája és becsült tüdőkapacitása alapján hozták létre beszédhangját.

„Aki ismerte őt, azt biztos nagyon megérintené a hang”

- mondta Sinh.

A videókon Rembrandt 5:20-nál, a korabeli, 17. századi holland nyelven szólal meg, ezért a szöveget feliratozták.

Jonathan Bikker Rembrant-szakértő szerint a mester hangja a felvételen „egy kicsit dölyfösnek és barátságtalannak” tűnik.

A hangrekonstrukció elkészítésére a holland ING bank – az amszterdami Rijksmuseum fő szponzora – adott megbízást. A különlegesség Rembrandt halálának 350. évfordulójára készült, amelyről idén emlékeznek meg.

A Rijksmuseumban található a világ leggazdagabb Rembrandt-gyűjteménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!