víg özvegy

2018.12.01. 22:04

Megtalálták Honthy Hanna elveszett felvételét

Az 1945-ös ostrom idején szinte minden lemezen archivált rádiós anyag megsemmisült.

Forrás: Fortepan

Előkerült a rég elveszettnek hitt 1941-es A víg özvegy című operettről készült felvétel Honthy Hannával – adta hírül a Blikk.hu alapján az Origo.

Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum gyűjteményi és kutatási vezetője személyesen ment a diósdi víkendházhoz, hogy a telefonon bejelentett régi lemezeket megvizsgálja.

Tudtam, hogy a második világháború előtt ilyen német gyártású, hajlékony PVC-korongokra rögzítettek a rádióban, de akkor még fogalmam sem volt arról, hogy kincset tartok a kezemben. Ironikus, hogy csak A víg özvegy élte túl a hangarchívum pusztulását

– mondta el a szakember arra utalva, hogy az 1945-ös ostrom idején szinte minden lemezen archivált rádiós anyag megsemmisült.

Kurutz Márton A víg özvegy most megtalált lemeze kapcsán azt is megemlítette:

Az úrnak arról fogalma sem volt, ezek a Decelith-lemezek hogyan kerültek a családja birtokába. Arra gyanakszom, a rádió diósdi adótornyában lehettek előkészítve sugárzásra az orosz bevonulás időszakában, de egy alkalmazott kimentette őket. Rejtély, miért csak az első felét, ezt a hetvennégy perces anyagot vitte magával, talán ketten voltak, és az anyagot kettéosztották.

A kutató arról is beszámolt, hogy a hajdani A víg özvegy férfi főszerepét játszó Laurisin Lajos jobboldali volt, és a háború után Amerikába emigrált, amiért a pártállami évtizedekben tiltólistán volt, akárcsak a felvétel. A darab primadonnájáról szólva a kutató arról beszélt

Honthy Hanna ekkor volt pályája csúcsán, és bár néhány filmben szerepelt, ez a felvétel az egyetlen háború előtti hanganyag, amelyen operettszerepben hallható. Az már hab a tortán, hogy a lemezek szinte sértetlenek, egyszer vagy kétszer játszották le őket. Kész csoda!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=aMSx-h8PD_M

Kurutz Márton azóta hozzáférhetővé tette a kincset a Filmarchívum YouTube-csatornáján.

Borítókép: Honthy Hanna otthonában Ráday Imre színművésszel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!