Jászkunság

2020.01.30. 07:00

Megyénkben is nagy sikerrel indult útjára a Lázár Ervin Program

Minden kisdiáknak jár a minőségi szórakozás és a tanórán kívüli ismeretszerzés, a színházi élmény – ezekkel a gondolatokkal indította útjára tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Lázár Ervin Programot, melynek segítségével minden általános iskolás egy évben egyszer ingyen eljut színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra és őshonos állatok bemutatóhelyeire.

Munkatársainktól

Több ezer ötödik osztályos láthatta a Szigligeti Színház Szent Péter esernyője című darabját a Lázár Ervin Programon keresztül

Fotó: Csabai István

A szolnoki Szigligeti Színházban eddig hét alkalommal látták a megye ötödik osztályosai a Szent Péter Esernyője című darabot, melyet összesen háromszor játszanak még a Lázár Ervin Programon belül. A harmadikosokat pedig a Mátyás király juhásza című gyerekdarabbal várja a teátrum, melyet nyolcszor mutatnak be az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ nagyszínpadán.

Ez azt jelenti, hogy ebben a tanévben több mint nyolcezer megyei gyermek jut el csak a Szigligeti előadásaira ingyen, szervezett keretek között.

– Nagyon jó tapasztalataink vannak eddig – mondta Szabó Csilla, a program egyik szervezője, a színház dramaturgja. Számunkra is újdonság, hogy valóban rengeteg olyan gyerek van, akik eddig nem tapasztalhatták meg, mi is az a színház. Ez egyrészt megrendítő volt számunkra, másrészt pedig nagyon örülünk, hogy most eljöhetnek, láthatják ezt a világot. Tehát a programnak mindenképpen van létjogosultsága! Azt látjuk, hogy a gyerekek és a pedagógusok körében is nagyon pozitív fogadtatásra talált – tette hozzá.

Több ezer ötödik osztályos láthatta a Szigligeti Színház Szent Péter esernyője című darabját a Lázár Ervin Programon keresztül
Fotó: Csabai István

A programot a színházakkal együttműködve a különböző tankerületek szervezik és koordinálják. A Szolnoki Tankerületi Központ szervezésében harmincnégy állami és egyházi fenntartású intézmény tízezer-nyolcszáz tanulója vesz részt az idei tanévben a programban – tudtuk meg Szutorisz-Szügyi Csongortól, a tankerület vezetőjétől.

A program jóvoltából a másodikos diákok például február elején jutnak el a Retno együttes Népzenei kalandok című előadására. A harmadikosok és ötödikesek a lakóhelyükhöz legközelebb eső kőszínházba látogatnak el. A szolnoki járáshoz tartozó intézmények tanulói a már említett szigligetis darabokat nézhetik meg, míg a Kunszentmártoni járás diákjait a Békéscsabai Jókai Színház várja a Rigócsőr királyfi című mesejátékkal, áprilisban.

A negyedikes tanulók már részt vettek a Szolnoki Szimfonikus Zenekar 50 perc alatt a Föld körül című koncertjén. A hatodikosok közül a Fővárosi Nagycirkuszba látogattak közel ezerkétszázan, ahol Hófödte álom címmel láthatták a Jakutföldről érkező művészek vendégjátékát. További kétszázhetven tanuló áprilisban nézheti meg az Álom-Buborékok című előadást. A hetedikesekhez pedig már ellátogatott a kecskeméti Pepita Táncegyesület két táncosa és a harmincöt éves Bohém Ragtime Jazz Band. A nyolcadik évfolyamos tanulókat a fővárosi színházak várják előadásaikkal.

A program jóvoltából a Karcagi Tankerület diákjai sem maradnak látnivaló nélkül.

– A tankerületünkhöz tartozó állami és nem állami fenntartású iskolák esetében összesen tizenegy és fél ezer tanulót és ezerkétszáz kísérő pedagógust érint – tudtuk meg Pabar Beatrixtől, a Karcagi Tankerületi Központ gazdasági igazgatóhelyettesétől.

– A jelenlegi tanévben május elejéig tart a program, mégpedig évfolyam szerinti bontásban. Az elsősök például a békéscsabai Napsugár Bábszínház Utazás csacsifogaton című előadását nézik meg, míg például az ötödikesek a Szent Péter esernyőjét nézhetik meg a Szigligeti Színházban vagy a Rigócsőr királyfit a békéscsabai Jókai Színházban. A nyolcadikosok a Nemzeti Színház, az Állami Operaház és a Pesti Magyar Színház különböző produkcióit láthatják – sorolta az igazgatóhelyettes.

A Jászság első és második osztályosai szintén a békéscsabai Napsugár Bábszínház Utazás csacsifogaton című előadását nézhették meg.

Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, a Lázár Ervin Program januártól folytatódik. A harmadik évfolyamos gyerekek a szolnoki Szigligeti Színházba látogatnak, míg az ötödikesek a teátrumban játszott Szent Péter esernyője című színművet láthatják majd. A jászsági hetedik osztályos tanulóknak a Budapest Filharmónia Társaság Magyarnak lenni című előadását választották, a nyolcadikosok pedig a Hagyományok Házába is ellátogatnak, ahol tematikus foglalkozásokon vesznek részt a Magyar Állami Népi Együttessel.

Minden gyermeknek jár a kultúra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly szeptemberben indította el a Lázár Ervin Programot, melynek célja, hogy az országban minden általános iskolás számára lehetővé tegye, hogy évente egyszer eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra, őshonos állatok bemutatóhelyeire. A program nemcsak az állami fenntartású oktatási intézményeket érinti, hanem minden magyar általános iskolást, vagyis összesen hétszázezer gyermeket. A támogatás fedezi a belépőjegyek és a gyermekek utaztatásának költségét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!