JÁSZBERÉNY

2017.08.07. 12:50

A méhek pótolhatatlan szerepéről is szóltak a méhésztalálkozón

A rekkenő hőség sem akadályozta meg a hazai, illetve határon túlról is szép számban érkező méhészeket, hogy részt vegyenek a jubileumi, harmincadik alkalommal megrendezett jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó rendezvényein.

A mézvásár rendkívüli sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy immár harmincadik alkalommal rendezték meg.

Fotó: Banka Csaba

A találkozó nyitányaként az elmúlt évben megválasztott mézkirálynő, huszár kísérettel a hazai mézlovagrendek képviselőinek kíséretében vonult be a rendezvény helyszínére a Bercsényi Sportcsarnokba. A mézlovagrendek első alkalommal vonultak fel Jászberény utcáin, ezzel is megerősítve elkötelezettségüket a hazai mézfogyasztás növelése mellett.

Az érkező rendeket és a találkozó több ezer résztvevőjét Dr. Szabó Tamás polgármester köszöntötte. Gratulált a szervező Szatmári László Jászsági Méhészegyesületnek, hiszen a Megyei Közgyűlés Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díjjal jutalmazta eddigi munkájukat, amit az augusztus 20-i díszünnepségen vehetnek majd át az egyesület képviselői.

A város választott vezetője, illetve a rendezvényt megnyitó dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese egyaránt a méhek ökológiai fontosságáról, a Föld életében betöltött pótolhatatlan szerepükről szólt.

A miniszterhelyettes rámutatott, hogy az első mézvásár megrendezése óta eltelt három évtizedben rendkívül sok változás történt az ágazat életében, és az eredmények elérésében nagy szerepe volt a jászberényi rendezvénynek, a méhészek összefogásának.

Hazánkban jelenleg mintegy húszezer méhész közel egymillió méhcsaláddal gazdálkodik. A méhészek közössége igyekszik együttműködve dolgozni a magyar méz hírnevének öregbítéséért – tette hozzá.

Ennek az együttműködésnek, a mézlovagrendek, illetve a berényi mézvásár szervezőinek munkája is kellett ahhoz, hogy emelkedjen a hazai mézfogyasztás. Néhány évvel ezelőtt még az egy főre vetített éves hazai mézfogyasztás harminc dekagramm volt, az elmúlt évben ez a szám már hetven dekára emelkedett.

Dr. Nagy István úgy vélte, jó esély van a hazai fogyasztás további növekedésére. Ehhez szükség van a méhészek szaktudásának növelésére is. Pócs János országgyűlési képviselő is gratulált az egyesület és a hazai méhésztársadalom eredményeihez.

B. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!