A leghíresebb orosz festő

2019.03.17. 18:55

Példátlan biztonság mellett nyílt meg Ilja Repin kiállítása Moszkvában

Az utóbbi negyedszázad legnagyobb tárlata várja a látogatókat a leghíresebb orosz festő, Ilja Repin (1844-1950) műveivel szombat óta az orosz főváros Tretyjakov Képtárában.

"les bateliers de la Volga" Un groupe d'hommes (haleurs) tirent un bateau de l'eau en Russie - Peinture d'Ilia (Ilya) Repine (1844-1930), huile sur toile, 1870-1873. Dim : 131x281 cm Saint Petersbourg, musee russe --- Barge haulers on the Volga. A group of men pulls a boat from the water in Russia - Painting by Ilya Repin (1844-1930), oil on canvas, 1870-1873. 131x281 cm. Museum of hi, Saint Petersburg, Russian Museum ©Photo Josse/Leemage

Forrás: Photo Josse / Leemage / AFP

A kiállítás példátlan biztonsági intézkedések közepette nyílt meg, mert tavaly egy fanatikus megrongálta az alkotó egyik legjelentősebb művét, ez év elején pedig egy másik festményt elloptak.

A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, majd szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

A Tretyjakov látogatók százezreire számít. A tavalyi incidensek miatt riasztót szereltek minden képre, a múzeum épületének környékén pedig a Roszgvargyija biztonsági szolgálat fegyveres őrei járőröznek.

Ilja Repin a zeneszerző Muszorgszkijról festett portréja
Fotó: Roger-Viollet / AFP

A Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című festmény, amelyet tavaly májusban egy szélsőségesen nacionalista nézeteket valló férfi egy késsel ideológiai okokból összevagdosott, továbbra is restaurálás alatt áll. A merénylő, a 37 éves Igor Podporin szerint a kép negatív színben tünteti fel a cárt, akit ő szentként tisztel. A festményt négy helyen vágták fel, de helyreállítható.

Ez év januárjában a látogatók és a biztonsági őrök szeme láttára lopták el a múzeumból Arhip Kuindzsi 19. századi jeles orosz tájképfestő Ai-Petri. Krím festményét. A tettes, akit a lopott képpel együtt még aznap megtaláltak, saját bevallása szerint csak feltűnési vágyból vitte magával a krími hegycsúcsokat ábrázoló tájképet. A tolvaj bírósági pere még tart.

Ilja Repin az orosz realista festészet legkiemelkedőbb képviselője. Történeti tárgyú képei közül a legismertebb az 1885-ben készült Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án, amelyen a fiúgyilkos Iván cárt mint saját despotizmusának áldozatát láthatjuk.

A Rettegett Iván és fia című kép
Fotó: Roger-Viollet / AFP

A festő több mint tizenkét esztendeig dolgozott az 1891-ben elkészült, A zaporozsjei kozákok levelet írnak a török szultánnak című művén. Az oroszok körében rendkívül népszerű festményért III. Sándor cár 35 ezer rubelt fizetett, ami akkor rekordnak számított.

Hatalmas feltűnést keltett Hajóvontatók a Volgán című, 1873-ban bemutatott műve, amely döbbenetes erővel ábrázolja az uszályvontatók keserű sorsát.

A Hajóvontatók a Volgán című festmény
Fotó: Photo Josse / Leemage / AFP

Repin mintegy háromszáz portét is alkotott, ezek közös vonása a szinte meghökkentő életszerűség, az egyéniség kiemelése. A művészt a halál arcképfestőjeként is emlegették, mivel a legenda szerint több alanya, köztük Mogyeszt Muszorgszkij zeneszerző és Pjotr Sztolipin, az utolsó cár miniszterelnöke is meghalt röviddel a megfestése után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!