Képzőművészet

2020.04.03. 14:47

Slow Art Day a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán

A Ludwig Múzeumban áprilisban nyílt volna a Lassú élet – Radikális hétköznapok című kiállítás, amely a koronavírus-járvány miatt csak később lesz látható. A veszélyhelyzet miatt a szombati nemzetközi Slow Art Day múzeumba meghirdetett programjai is elmaradnak, a Ludwig azonban két online programot kínál, amelyek a lassú élethez és a kiállításhoz kapcsolódnak.

A művészet világa és jelenléte a mindennapjainkban nagyon is érzékelhető. A 2020-as programban szereplő Lassú élet Radikális hétköznapok és a BarabásiLab Rejtett mintázatok című kiállításokkal a Ludwig Múzeum ráérzett a mai világ két kiemelten fontos mozzanatára: a lassú élet filozófiájának és a hálózatoknak a jelentőségére, ezek kortárs művészeti megközelítésének aktualitására fogalmaz a múzeum közleményében Fabényi Julia.

Mint a Ludwig igazgatója hangsúlyozza, a jó művészet képes előrevetíteni kérdéseket és megoldásokat, megmutatja, hogy a jelenlegi átmeneti korlátozottságban hol lehetnek rejtett tartalékok, hogyan artikulálható a félelem, az ijedtség és az agresszió.

A Lassú élet Radikális hétköznapok című nemzetközi csoportos kiállítást két éve szervezi a múzeum kurátori csapata. A lassú szemléletmód a társadalom, a gazdaság és a mindennapi élet területén egyaránt a bevett gyakorlatok újragondolását jelenti az etikus fogyasztástól az önkéntes egyszerűségen át a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig áll a kiállítás ajánlójában.

A fogyasztás karanténja, a Maradj otthon mozgalom, a ritkuló repülőjáratok, a lassuló gazdaság csak néhány a koronavírus-járvány váratlan következményei közül, amelyek kíméletlenül rámutatnak a lassúbb élet pozitív hatásaira, ugyanakkor óriási gazdasági és társadalmi kihívások elé állítják az emberiséget. A kiállítás olyan témákat feszeget, amelyek a koronavírus okozta globális járvány következtében fenyegetően közelivé és égetően aktuálissá válnak. A lassú élet egyik percről a másikra mindennapi valósággá, a globalizált világ kényszerű működésmódjává változott emlékeztetnek a szervezők.

Az egyelőre elhalasztott kiállítás témájához kapcsolódva szombaton online különkiadással jelentkezik a Könyves Magazin x Ludwig Lounge beszélgetéssorozat, amely ezúttal a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán lesz élőben nézhető.

A szombati adásban Orvos Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és Valuska László újságíró olyan témákról beszélgetnek, mint a lassúság, a kritikus gondolkodás. Szóba kerül, hogy miként lassult le hirtelen a mindennapi élet és hogy mit lehet ebből tanulni, valamint hogy miként reflektál a művészet a gyors, globális, fogyasztásközpontú világban egy ilyen kényszerlassulásra.

Szombat este szintén a Ludwig Facebook-oldalán jelentkezik a kiállítás témájára reflektáló, élő electro-akusztikus szobakoncerttel iamyank (Herold János). A zenei előadás a természetes és mesterséges hangok eredeti és lassított verziónak összefűzésére épül, a megszokott időérzékelés támaszául szolgáló ritmikus funkciók nélkül, azzal a céllal, hogy a hallgatóban az idő egy alternatív érzetét ültesse el.

Mint a közlemény emlékeztet, a http://velenceibiennale.ludwigmuseum.hu/2019/2020_bp/ honlapon virtuális túra keretében, szöveges tartalmakkal dúsítva bejárható Waliczky Tamás képzelt kamerái című kiállítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!