virágok

2019.11.23. 09:59

Új oldalát mutatta meg Pedro Almodóvar

A világhírű spanyol filmrendező képzőművészként mutatkozott be Madridban; első kiállítását Jorge Galindo neves spanyol festőművésszel közösen jegyzi.

Spanish director Pedro Almodovar attends a photocall on August 29, 2019 prior to receiving a Golden Lion for lifetime achievement during the 76th Venice Film Festival at Venice Lido. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

A Virágok című tárlaton a spanyol főváros egykori dohánygyárának épületéből kialakított Tabacalera művészeti központban 40 óriási méretű alkotás kapott helyett.

A különleges olajfestményekbe egy-egy vászonra rögzített, Almodóvar által készített, különböző virágokat ábrázoló fotót ágyaztak a művészek.

Az egy éven át tartó alkotófolyamatot videófelvételekkel dokumentálták, amelyek szintén a tárlat részét képezik.

A két művész együttműködése a rendező legutóbbi filmje, a Fájdalom és dicsőség forgatásán kezdődött.

Galindót kérte fel Almodóvar arra, hogy elkészítse azt az illusztrációt, amelyet a film egyik kulcsmotívumának szánt: egy olvasó kisfiú figuráját cementeszsákra rajzolva.

A 70 éves Almodóvar nagy rajongója a kortárs képzőművészetnek, amely filmjei díszleteiben is hangsúlyosan jelenik meg, emellett szenvedélyes műgyűjtő.

Kiállítása megnyitóján arról beszélt, hogy új örömforrásra bukkant a festészet révén.

Mámorító, felszabadító érzésnek nevezte, hogy ez a munka tökéletes ellentéte mindannak, ami a forgatásokon történik, mert míg ott tökéletes kontrollra van szüksége, addig a festészetben teljesen átadhatja magát az alkotásnak.

Az Oscar-díjas rendező a tárlat ellenére nem tartja magát festőművésznek, de nem zárja ki, hogy jobban elmélyüljön ebben a művészeti ágban is, és újabb kiállítást tervezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!