Jászberény

2017.08.13. 15:42

Véget ért a XXVII. Csángó Fesztivál, a hagyománytisztelet jól megfért a modernitással

Több tízezer ember fordult meg a mögöttünk hagyott szűk egy hét alatt Jászberényben. A nemzeti kisebbségek folklórfesztiválja ez évben is számos kárpát-medencei hagyományőrző csoportnak, népi együttesnek teremtett lehetőséget hogy hazánk változatos népzene és néptánc kultúrájának megannyi elemét bemutathassák.

Közben mindezt kiegészítették a külföldi – Grúzia, Észak – Ciprus, Kolumbia Törökország, Tajvan – csoportok látványos műsorai.

Természetesen a legtöbben a hétvégi bemutatókra látogattak el, közben pedig a főtéren, a Margit-szigeten és a két helyszínt összekötő úton népművészeti kirakodóvásár, az „Ízek utcája és tere” kínálata várta a vendégeket.

A szervezők legfőbb célja továbbra sem változott, jelesül hogy a csángó, illetve a határon túli magyar népi kultúrát megismertesse, bemutassa az a fesztivált látogató tízezreknek. Szerették volna, ha minél többen megtapasztalják, hogy a magyar népi kultúra egy élő, létező dolog, ami alapvetően meghatározza a határon túl élő nemzetrészek közösségeinek összetartozását.

Szűcs Gábor fesztiváligazgató, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője korábban elmondta, hogy céljuk volt megtartani és továbbvinni a már jól működő, bevált programelemeket, a gálaműsoroktól kezdve a főtéri bemutatókon, a táncházakon, és koncerteken át a színpompás táncforgatagig a város főterén.

Mindezt pedig olyan új elemekkel egészítették ki, mint például a Déryné Rendezvényház épületén megjelenő, moldvai és gyimesi motívumokat idéző fényfestés.

A fesztivál idején megnyílt a Csángó Ház, ami a csángó kultúra, a viselet különlegességeit tárja az érdeklődők elé, a bemutató kiállítást Péterbence Anikó néprajzkutató rendezte.

A megnyitó alkalmával Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató kiemelte, hogy az ősi kultúra megőrzése nem jelenti azt, hogy a modernitást kizárjuk a mindennapokból. Szerinte pedig ennek igazolását épp a Moldvából Jászberénybe érkező csángók adják meg.

Ezrek csodálták a kárpát–medencei, köztük a felcsíki hagyományőrzők és a
külföldi együttesek bemutatóit a város főterén.
Fotós: Banka Csaba

Miközben magukra öltik az elődöktől hagyatékul kapott viseletet, miközben megtanulják és bemutatják, ezzel megőrizik dalaikat és táncaikat, közben ezzel jól meg fér, hogy a fiataljaik hátizsákjában ott van az okos-telefon és a hozzá tartozó napelemes akkutöltő.

A nagyszabású hétvégi programokkal egy évre ismét búcsút intett határon túli magyarság képviselőinek, azzal hogy jövőre ismét visszavárnak mindenkit a Jászság fővárosába.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!