Ladik

2013.05.04. 12:25

Ha lebukunk, akkor elvágtuk magunkat a tanárnál

Ahogy haladunk a korral, sok minden változik, főleg a fiatalok körében, de egy bizonyos szokás fennmaradt és évtizedek óta „könnyíti meg” a diákok életét.

LADIK

Ez az állandó pedig nem más, mint a puskázás. Na persze, a technikája nagyon is sokat fejlődött. A diákok füzetek helyett ma már csak a füzet képét tartalmazó telefonokat dugdossák a pad alatt, a 21. században ugyanis már mobillal történik a puskázás is.


Elődeink nehezebb helyzetben voltak, ugyanakkor nagyon frappáns és kreatív technikákat sikerült kifejleszteniük. Az üzenőtáblára tűzött papírfecniktől kezdve a cipőtalpra ragasztott vagy ingujjba csúsztatott puskákig mindent bevetettek. A puskák elkészítése akár még hasznos is lehet (főleg akkoriban), valami ugyanis mindenképpen rögzül a fejedben, ha leírsz mindent. Na, pontosan ez a nagy hátránya a telefonos puskázásnak. És nem utolsó sorban az is, hogy ha a tanár észreveszi, azt a dolgozatodon kívül a telefonod is bánja.


A kockázat minden esetben nagy: ha lebuksz, egy életre elvágod magad a tanárodnál, és még rosszabb jegyet kapsz, mintha eleve nem csaltál volna. Véleményem szerint nem éri meg ez a kockázat. Ha mégse vagyunk biztosak a tudásunkban és a dolgozatunk fölé görnyedve döbbenünk csak rá, hogy az agyunk teljes mértékben üres... nos akkor még mindig ott van a padtársunk, hogy – maximum valamiért cserébe – súgjon nekünk.

KONDOROSI FANNI, VARGA KATALIN GIMNÁZIUM, 10. D

***

Előfordult már veled, hogy nem készültél (megfelelően) egy dolgozatra? Valószínűleg a kérdés sem jó, hiszen, szerintem mindenkivel előfordult már. Ilyenkor minden diák más-más módszerrel próbálja palástolni felkészületlenségét. Van, aki az okostelefonját hívja segítségül, de persze a legtöbben maradnak a régi bevált módszereknél. Padtárs, kis cetli stb. Kézre írni..? Mindez már elavult, és nem praktikus, mivel egy óvatlan pillanatban, mikor a diák már megfeledkezett „segítőjéről”, a tanár észreveheti, és persze máris ugrott a jó jegy. A puskázási módszerek széles választéka miatt sokan csak sokára találják meg a számukra legtesthezállóbbat. Szóval, hajrá! De talán mégis célravezetőbb, ha megtanuljuk az aktuális leckét a dolgozat vagy vizsga napjára...

SALLAI KINGA, VARGA KATALIN GIMNÁZIUM, 10. D

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!