Ladik

2013.11.22. 10:44

Újra egy Ladikban evezünk

Ladik. Ez a szó immár esztendők óta többet jelent, mint egy egyszerű vízi jármű. Az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos diákjainak mindenképpen, a gyerekek ugyanis tudják, hogy a Ladik (Lapot a diákoknak) az Új Néplap médiavetélkedője. Idén is vízre szállunk!

Rimóczi Ágnes

„A gyerekek nevében is érdeklődöm, hogy lesz-e Ladik ebben a tanévben?” Ez a rövid üzenet a napokban érkezett a szerkesztőségünkbe egy általános iskolai pedagógustól. Akkor még úgy volt, hogy idén „evezés” nélkül maradnak a diákok, aztán kiderült, mégis pozitív választ adhatunk a kérdésre.

Ismét vízre bocsátjuk ugyanis a ladikunkat... Az Új Néplap-lapcsalád kiadója idén is meghirdeti a Lapot a diákoknak (Ladik) elnevezésű médiavetélkedőt. A versenyen a megyei általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos diákjai vehetnek részt.

Hogy mit kell tennetek, ha versenyezni szeretnétek? Először is alkossatok egy ötfős csapatot (egy osztályon belül akár több csapat is lehet) – a legjobb, ha különböző érdeklődésű tagok alkotják a csoportot, de az nem árt, ha mindannyian érdeklődtök a média, a magyar nyelv és irodalom iránt. Ha megvannak a tagok, találjatok ki egy rátok jellemző, könnyen megjegyezhető csapatnevet. És jöhet a nevezés...
Az iskolátok pontos nevét, az osztályotokat, a csapatnevet, valamint a csapattagok és a felkészítő pedagógusotok nevét tartalmazó nevezést küldjétek el a [email protected] vagy a [email protected] e-mail címek valamelyikére (a tárgyhoz mindenképpen írjátok oda, hogy „LADIK”) december 6-ig!

Mindezek után megfelelő számú nevezés esetén (legalább 10-12 csapatra szükség van) indulhat a verseny. A Lapot a diákoknak elnevezésű médiavetélkedő három fordulóból áll majd, ezt követi a megyei döntő. A nevező csapatok tesztlapot, újságírással és műfajokkal kapcsolatos feladatokat kapnak, amelyek megoldásához figyelni érdemes az Új Néplapot, és kutatómunkát kell végezni (az írásbeli fordulóknál még segíthetnek az osztálytársak is). A három forduló után a legjobbak (jelentkezőtől függően hat vagy nyolc csapat) jutnak tovább a megyei döntőbe, melyet 2014 áprilisban vagy májusban rendezünk meg.

Ladikosok, készüljetek hát, várjuk a jelentkezéseket! Ha bármi kérdésetek van, írjatok, hívjatok: [email protected], [email protected], 56/516-707 (marketingmunkatársaink (Sándor Zoltán és Erdős Csaba) válaszolnak kérdéseitekre, felvetéseitekre).

Akik korábban részt vettek már Ladik-versenyben, tudják, hogy sokféle feladattal szoktunk Titeket „meglepni”! Ahhoz, hogy jól szerepeljetek, érdemes készülni, olvasgatni, interenetes portálokat bújni. Nagyon fontos, hogy ismerkedjetek az újságírói műfajokkal, hogy aztán a gyakorlatban is tudjátok alkalmazni. Jól jöhet a feladatmegoldások során a kézügyesség, és természetesen a szárnyaló fantázia.
Reméljük, hogy idén is az eddigi évekhez hasonló, jó hangulatú, izgalmakkal teli „küzdelemnek” lehetünk tanúi. Várjuk jelentkezéseiteket! Hajrá, szálljunk Ladikba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!